El primer Pla d’Infraestructures Sostenibles inverteix en La Safor 6,5 milions d’euros i executa el 100% de les obres projectades

València Notícies | Redacció.- Tots els ajuntaments de la Safor han aconseguit concloure a temps les 120 obres impulsades dins del marc del primer Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS), a les quals se sumen 68 projectes i direccions d’obra finançats amb càrrec a aquest mateix pla. En total, 186 actuacions realitzades a la comarca gràcies a un programa d’ajudes als municipis que el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va crear al accedir al càrrec amb els 70 milions d’euros de romanent no gestionats per part de l’anterior equip de govern provincial perquè, en lloc d’acabar en els bancs, s’invertira directament en el benestar dels valencians i les valencianes.

Aquesta decisió va suposar per als 31 municipis de La Safor una injecció addicional de més de 6,5 milions d’euros amb els quals poder dur a terme aquelles obres que consideraven necessàries per a millorar la qualitat dels serveis i infraestructures del municipi, però que inicialment s’havien quedat fora dels seus pressupostos per falta de disponibilitat econòmica, malgrat tractar-se en molts casos de reivindicacions històriques.El presidente de la Diputación de Valencia, Jorge Rodríguez, visitando unas obras del IFS en Oliva. (Foto-Abulaila).

Els ajuntaments van tenir un primer termini d’ un parell de mesos, entre octubre i desembre de 2015, per a presentar els projectes i, una vegada adjudicades les obres, disposaven de temps fins al 31 de desembre de 2016 per a executar-les, amb un termini addicional de 10 dies per a justificar que les actuacions s’havien realitzat i pagat. Tot un repte per a la Diputació i per als consistoris que, malgrat el escàs temps, s’ha saldat amb un 100% d’execució quant a projectes realitzats. En paraules de Rodríguez, “aquest nivell d’execució, que és similar en totes les comarques valencianes, demostra el potencial del municipalisme i que la maquinària institucional pot donar una resposta ràpida a projectes que mereixen la pena”.

Resoldre “problemes reals”

Els 6.542.745,39 euros que finalment s’han invertit a través del PIFS en els municipis de La Safor han servit per a millorar l’asfaltat dels carrers, les xarxes d’aigua potable, les canalitzacions per a evitar inundacions o l’accessibilitat de les voreres i els edificis públics, però també per a rehabilitar escoles i centres socials, adequar instal·lacions esportives o millorar l’equipament i els serveis en general dels ajuntaments i municipis.

En concret, per tipus d’inversió, de les 186 actuacions finançades en la comarca amb càrrec a aquest pla, el 44% corresponien a direccions i projectes d’obra i la resta, 120, a inversions directes en béns i serveis municipals. D’aquestes, un total de 56 (44%) han anat destinades a la rehabilitació o ampliació de l’equipament, amb 17 intervencions en instal·lacions esportives, 9 en edificis o espais culturals, 8 en equipament social, 6 en instal·lacions educatives, 5 en edificis administratius o institucionals i 11 han sigut destinades a la millora d’un altre tipus d’instal·lacions (sanitàries, turístiques o lúdiques, entre altres).

L’actuació en la via pública, mitjançant la reurbanització, asfaltat o pavimentació de carrers, així com la millora de carreteres i camins, ha sigut l’objectiu de 30 de les obres realitzades (25%), mentre que la intervenció en zones verdes ha centrat 12 de les actuacions (10%). La resta d’obres ha anat destinada a realitzar millores en les xarxes de proveïment d’aigua i de sanejament (8%) i en l’enllumenat públic (3%), així com a l’aplicació de les noves tecnologies, a fi d’informatitzar o modernitzar serveis municipals (7%).

En resum, “actuacions que escapen del concepte d’obres faraòniques d’una altra època i se centren en resoldre problemes reals dels ciutadans, en molts casos reivindicacions dels ajuntaments que portaven anys sense atendre’s, bé per falta de recursos o simplement per desinterès”, explica el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. “El més destacat del balanç global del PIFS és que, més enllà de les bones intencions, hem aconseguit passar de les paraules als fets i, a més de concedir als alcaldes i alcaldesses l’autonomia per a decidir les inversions, s’ha aconseguit que les inversions s’executen i hui siguen realitats que poden gaudir els veïns i veïnes dels municipis valencians”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.