El PSPV assegura que Santamaría “se n’ha passat de rosca” en dir que l’AVL està per a obeir al Consell

Carmelina-PuigLa secretària de Política Lingüística del PSPV, Carmelina Pla, assenyala que “el PP sempre trau el tema del valencià a l’agost quan el Consell està de vacances per a distraure dels problemes que tenen els valencians en el dia a dia”

La secretària de Política Lingüística del PSPV, Carmelina Pla, ha assegurat que el Conseller de Governació, Luis Santamaría, “se n’ha passat de rosca” en dir que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) està per a obeir al Consell. Així, s’ha referit a les recents declaracions de Santamaría sobre aquesta institució estatutària arran de la seua definició del valencià.

“El Consell sempre se’n recorda del valencià a l’agost i una vegada més només se’n recorda per crear un conflicte entre els valencians i traure rèdit polític i, també, per a distraure l’atenció que tot el Govern valencià està de vacances mentre els problemes dels valencians del dia a dia estan damunt de la taula”, ha indicat la dirigent socialista. Sobre aquest tema, ha posat com a exemple que els agricultors no han sigut rebuts pel president de la Generalitat, Alberto Fabra.

“Però aquesta vegada Santamaría se n’ha passat de rosca perquè amb les seues declaracions ofèn a totes les institucions democràtiques de la Comunitat Valenciana i també al conjunt dels valencians”, ha insistit Pla, qui seguidament ha remarcat que “les institucions no estan per a obeir al Consell, estan per a fer el seu paper i traure avant l’objectiu pel qual van ser creades”.

La responsable de Política Lingüística del PSPV ha recordat que l’AVL és una institució formada per experts lingüístics, en la seua majoria designats pel PP, i que va ser creada per defensar, fomentar el valencià i perquè regularitze la definició i tot el referent a qüestions lingüístiques. “Es presumeix que aquests experts són totalment independents perquè d’una altra forma la definició de valencià dependria del govern de torn o el que diga el màxim governant a cada moment, la qual cosa és més propi d’un règim dictatorial”, ha assenyalat.

Quant a les declaracions del president de la Diputació de València, Alfonso Rus, sobre la posició d’altres formacions polítiques relacionada amb aquest tema, Pla ha manifestat que denoten “el baix nivell de parla política de Rus i del PP en el seu conjunt, que no poden apropiar-se de la bandera de defensors del valencià”, perquè, segons ha insistit, “voler i defensar el valencià és utilitzar-ho, fomentar-ho, difondre-ho”. “El PP no estima la llengua, ho ha demostrat en la seua acció de govern diàriament, tancant RTVV, destinant cada vegada menys pressupostos a fomentar-la i portant endavant models educatius sense consens”, ha afegit.

Finalment, Pla ha assegurat que el PSPV està disposat a debatre per defensar i protegir realment el valencià, si el PP proposa mesures en aquest sentit, però, ha lamentat, “solament ho trauen per a distraure”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.