El sistema de la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment a 58.957 persones a través d’algun tipus de servei o prestació

València Notícies | Redacció.- El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment a 58.957 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprèn de l’informe mensual que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que pot consultar-se en la pàgina web d’aquest departament.

Concretament durant el mes de setembre s’han resolt un total de 921 expedients, una dada, que si es comptabilitza des de gener d’enguany, aconsegueix un total de 10.138 resolucions. Cal destacar que des de juliol de 2015 s’han incorporat 32.283 nous beneficiaris al sistema de dependència. Atención a la dependencia en la Comunitat.

Aquesta agilització en la resolució d’expedients i en la incorporació, per tant, de nous beneficiaris al sistema respon al pla d’impuls dissenyat per la Conselleria a principis de 2016 amb l’objectiu de reduir el nombre de persones pendents d’atendre que hi havia a l’inici d’aquesta legislatura de 45.000 persones. En aquests moments la llista d’espera és de 30.077.

Així mateix, és destacable l’increment que s’ha produït en el nombre de sol·licituds presentades, ja que des de gener d’enguany s’han rebut 17.891 noves sol·licituds, 2.414 durant el mes de setembre. Aquesta quantitat cuadriplica les rebudes durant el mateix període de temps de l’any passat.

D’altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha permès incrementar també el nombre de valoracions. Des de l’1 gener fins al d’1 octubre s’han realitzat un total de 13.497 valoracions i setembre ha sigut el mes amb més valoracions realitzades amb un total de 2.100.

La implantació del nou sistema de valoracions en 2016 ha permès que el ritme del nombre de valoracions realitzades haja augmentat considerablement. Respecte al mateix període de temps de 2014, és a dir, des de gener fins a octubre d’aqueix any es van realitzar un total de 6.776 valoracions, quantitat que suposa que durant enguany s’han duplicat. I respecte al mateix període en 2016 l’increment ha sigut del 62,6 per cent.

Respecte al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha abonat en el que va d’any un total de 163’4 milions d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments, retroactivitat i pagaments a hereus de persones ja mortes. L’import de la nòmina de setembre ascendeix a 15’1 milions.

De les 58.957 persones en situació de dependència incloses en el sistema, el 46 per cent reben atenció especialitzada a través de serveis residencials, centres de dia, vivendes tutelats, centres d’atenció primerenca o CRIS, o a través d’una prestació econòmica vinculada a servei residencial o de centre de dia. La resta reben una prestació econòmica per cuidador no professional, tal com el sol·licitant i la seua família i el treballador social acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

Canvis en el model d’atenció a la dependència

Els avanços en valoracions i resolució d’expedients són resultat dels canvis produïts en aquests dos anys en la gestió del sistema d’atenció a la dependència. En matèria de personal no solament s’han reforçat els serveis de dependència de la Conselleria amb nous funcionaris, sinó també els serveis municipals amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients.

Així mateix, els pagaments mensuals que es realitzen no solament per les nòmines, sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat i a hereus s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.

Cal recordar que aquests avanços han sigut avalats per l’Informe de l’Observatori de Dependència publicat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials que en el seu informe de febrer va situar a la Comunitat Valenciana com la tercera autonomia on més va avançar el sistema d’atenció a la dependència en 2016.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.