El Tribunal de la Spezia ratifica que el quadro ‘Sant Dimes’, que va ser robat en 1979, és propietat de l’Ajuntament de València

Valencia Noticias | Redacción.- El Tribunal de La Spezia (Itàlia) ha declarat que la pintura Sant Dimes, llenç atribuït a l’escola de Joan Ribalta, que va ser robada l’any 1979 del Monestir de Sant Miquel dels Reis, és legalment propietat de l’Ajuntament de València, i que la dita propietat és “inalienable i imprescriptible”, és a dir, que no pot ser adquirida per mitjà del mecanisme d’usucapió.

Monasterio de San Miguel de los Reyes.
image-339858

Es definix com ‘usucapió’, l’adquisició d’un dret per mitjà del seu exercici en les condicions i durant el temps previst en la llei. Precisament, l’actual “posseïdor” del quadro va plantejar els seus drets de propietat sobre este en funció del dret presumiblement adquirit durant el temps que ha estat en les seues mans. No obstant això, esta tesi, que va esgrimir en el juí com a argument de dret, no ha sigut tinguda en compte pel tribunal italià.

La tramitació judicial ha sigut llarga i complexa. Després de produir-se el furt de la pintura, l’Ajuntament va plantejar la seua recuperació per mitjà d’un procés penal per receptació, després que la Interpol la localitzara l’any 2000. La sentència inicial per receptació va ser absolutòria, però el jutge penal va decidir que el quadro quedara en depòsit en el Museu Lia de La Spezia fins que es decidira de manera definitiva sobre a qui corresponia la seua propietat.

Va ser llavors quan el posseïdor en aquell moment va pretendre obtindre per usucapió, però en una acció reconvencional, al cap de 8 anys, el tribunal ha donat la raó a l’Ajuntament de València. Es reconeix que Sant Dimes pertany al patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana (i, per tant, al patrimoni històric espanyol). La sentència subratlla com el llenç va ser robat de la capella del Monestir de Sant Miquel dels Reis, i és propietat de l’Ajuntament de València.

 
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.