Entrevistem a José Carlos Hernández Triguero, coordinador de formació del Col·legi Immaculada Jesuïtes d’Alacant, escola que recentment s’ha posicionat en eltercer lloc del ranking elaborat pel diari EL MUNDOpel qual se li reconeix ser eltercer millor col·legi de la Comunitat Valenciana. També ocupael lloc número 68 en el ranking dels 100 millors col·legis d’Espanya, realitzat també pel diari EL MUNDO.
Amb una puntuació de 90 sobre 100 aconseguia, el Col·legi Immaculada Jesuïtes d’Alacant,el tercer lloc en el ranking de millors col·legis de la Comunitat Valenciana. A aquest centre educatiu, que presumeix d’un caràcter propi en el qual elbinomi alumne-docent és indissoluble, indispensable i protagonista en tots i cadascun dels processos a seguir per a millorar en matèria d’educació, se li reconeixen diversos mèrits, com el de ser una de les escoles que més innoven en l’àmbit de la comunitat, així com la contínua formació del professorat, les certificacions oficials d’idiomes amb la integració dins de les seues instal·lacions del programa Erasmus Plus o els diferents títols de certificació que ofereixen de la Universitat de Cambridge, entre altres virtuts que són còmplices a l’hora de determinar aquests ranking.
En la següent entrevista, José Carlos Hernández Triguero, coordinador de formació del centre que ha guanyat el tercer lloc, ens explicatotes les claus que un col·legi ha de seguir i incorporar per a formar part d’aquests rankingsque pengen les medalles al mèrit a les millors escoles d’Espanya.
P: Què se sent en ocupar el tercer lloc en el ranking de “millors col·legis de la Comunitat Valenciana” realitzat pel periòdic EL MUNDO?
R: Una mescla d’orgull i alegria. No cerquem un lloc en presentar-nos a aquest ranking. El tercer lloc significa que es valora el nostre treball i ens alegra que, des que es va crear el ranking, lanostra posició sempre ha sigut entre els cinc primers.
P: Quin característiques ha de complir un centre educatiu per a trobar-se en els primers llocs d’un ranking com aquest?
R: Tots els centres que es presenten mereixen estar en les primeres posicions. En tots els centres educatius hi ha molt bons professionals que s’esforcen per traure el millor dels seus alumnes. Nosaltres, a més d’unes excel·lents i modernes instal·lacions, d’una metodologia adaptada a aquests temps, tenim una cultura educativa, com a centre de la Companyia de Jesús, de 500 anys. Aquesta cultura de centre, és la que imprimeix aqueix caràcter especial que és intangible però que es troba instal·lada en l’ADN dels nostres educadors i dels nostres alumnes. Tal vegada siga aqueixa “cultura de centre” el que ens diferencie de la resta.
P: Què feu per a ser i posicionar-vos com a tercer millor col·legi de la Comunitat Valenciana? Com s’aconsegueix aquest lloc?
R: Treballant tots els dies per fer que els nostres alumnes i les nostres alumnes siga persones felices, que respecten a les altres persones, que adquirisquen els coneixements necessaris per a ajudar a les altres persones. Açò és el que fem,treballar des de fa 60 anys a Alacant educant persones conscients, competents, compassius i compromesos. Les posicions en els ranking són el reflex d’aqueixa labor de 60 anys i estem molt agraïts per aqueix reconeixement.
P: Sou un clar referent en quant a innovació educativa, Crees que és important que una escola incorpore les noves tecnologies o últims procediments d’ensenyament en les aules?
R: Les noves tecnologies són eines que estan a la nostra disposició. Hem d’usar aquelles que realment faciliten i ajuden a la nostra labor.L’escola ha d’incorporar totes les eines que li siguen útils i que vagen concordes a les metodologies que s’empren. Açò requereix un esforç continu en la formació de professors perquè sàpien traure el màxim profit a totes les noves tecnologies que es vagen incorporant a l’aula.
P: En aquesta línia, des del Col·legi Immaculada Jesuïtes Com ho feu per a estar a l’última en innovació educativa?
R: Sempre ens hem caracteritzat per estar a “l’última”, però amb criteri. Ara hi ha un gran mercat de metodologies i d’eines aplicades a l’educació. Hem d’acudir a aqueix mercat. Com? Formant part d’organitzacions (Escoles catòliques, Educsi…) que ens permeten contactes en xarxa, acudint a congressos, facilitant als educadors plans de formació personal. L’important és conèixer, estar al tant i establir xarxes de coneixement.
P: A part de noves tecnologies i altres mitjans materials, què altres coses són importants perquè un col·legi estiga “a l’última”?
R: Com he dit abans, en l’actualitat el “mercat educatiu” ofereix una àmplia gamma de possibilitats. No és important escollir una metodologia o una altra, un sistema o un altre.L’important és que allò que s’implante, es faça amb sentit, amb una intensa formació prèvia. Que sempre s’establisca un sistema d’avaluació que ens permeta saber si el nou ens fa millorar i en què notem aqueixa millora.
P: Quins són aqueixes qüestions que cuideu i presteu major atenció dins del centre?
R: En la nostra cultura de centre és fonamentalcuidar a la persona, la “cura personalis”. Que els alumnes, educadors i pares se senten acompanyats al llarg de tot el procés. Tal vegada siga a aquest aspecte al que li prestem una major atenció. Totes les persones s’han de sentir volgudes. Aquesta ha de ser la base des de la qual es construïsca tot el creixement personal.A la “cura personalis” hem d’afegir el Paradigma Pedagògic Ignaciano(PPI). Aquest paradigma és el que ens distingeix com a centre de la Companyia de Jesús d’altres centres i organitzacions educatives.
P: Aposteu per una metodologia d’aprenentatge basada en projectes on l’alumnes és la clau i protagonista, Com és aquest tipus d’ensenyament enfront de la tradicional?
R: Els projectes ajuden al fet que siga l’alumne el protagonista del seu propi aprenentatge.Els projectes motiven a l’alumne a aprendre de forma autònoma. Fomenten la reflexió i l’esperit autocrític. Les capacitats socials es reforcen gràcies a la col·laboració i al constant intercanvi d’idees. Els projectes faciliten la integració de la diversitat, la inclusivitat. I finalment, treballar per projectes fomenta la creativitat.
P: A més, centreu també el focus d’atenció en els idiomes… Què altres facilitats o avantatges oferiu a l’alumne?
R: Som el centre qualificador de Cambridge més antic d’Espanya. Els nostres alumnes poden certificar-se en qualsevol moment en el nostre centre d’idiomes. Pertanyem al programa Erasmus+, la qual cosa facilita que puguem realitzar intercanvis amb altres Centres de la Comunitat Europea. També som centre BEDA. És un programa que ajuda a la millora de l’ensenyament de l’anglès i està dirigit per Escoles Catòliques de Madrid i Cambridge English Language Assessment
P: Què més es pot fer per a seguir escalant posicions dins d’aquest ranking de millors col·legis?
R: El nostre únic interès és seguir treballant i millorant cada dia. No ens hem plantejat com a objectiu la millora de llocs en el ranking. Estem molt agraïts pel reconeixement que suposa comptar amb nosaltres per a l’elaboració d’aquests rankings.
P: Pots tenir totes les eines per a ser un centre a l’altura, però sense bons professionals és impossible tenir èxit, Com treballen els docents?
R: Els educadors són la part fonamental del nostre projecte. Els educadors del nostre centre són persones ben formades, competents en el seu treball. Són bones persones, preocupades per donar el millor exemple als seus alumnes. Els docents són el principal valor del nostre centre. Una de les principals preocupacions de l’Adreça ésfacilitar l’estabilitat laboral i econòmica del claustre. En el nostre projecte d’innovacióVEIN21UN, l’alumne és el centre però sempre acompanyat de l’educador. L’educador és la base fonamental en la qual es recolza el nou model educatiu del nostre centre.
P: Ja que parlem dels docents… Com hauria de ser el tracte dels mestres envers els alumnes? Es fomenta o s’enforteix una relació entre ells? Es construeix un vincle?
R: Maestro és el que destaca per la seua perfecció i rellevància. Aquesta ha de ser la base de la relació amb els seus alumnes. Van acabar els temps en els quals el mestre era un mer transmissor de coneixements. Ara mateix la tecnologia facilita molts mitjans d’adquirir més i millors coneixements dels quals qualsevol professional de l’ensenyament pot emmagatzemar en el seu cervell. Un mestre ha de ser model de vida, i ho ha de ser des de l’afectivitat,establint relacions positives. S’han de construir vincles emocionals positius per a ensenyar. Només s’aprèn des de l’emoció. Cal afavorir la creació d’aqueixos vincles emocionals que faciliten els aprenentatges.
P: Tota escola hauria d’estar en continu perfeccionament per a millorar, doncs el sistema educatiu sempre està actualitzant-se, De quina manera es pot aconseguir estar sempre a l’última i oferir a l’alumne els materials i eines educatives de qualitat?
R: En primer lloc cal seleccionar molt bé al professorat. La formació primària del professorat és fonamental i fins ara les administracions no li l’han pres de debò. Jo per al meu fill vull el millor. Per als meus alumnes vull el millor. Després caldràfacilitar una constant formació permanent del professorat. Una formació de qualitat, no píndoles instructives d’una hora. Cal acostar la universitat a l’escola.
P: En el sistema educatiu actual, Quines millores crees que caldria incorporar?
R: La principal reforma s’ha de donar en el procés de selecció i formació primària del cos docent. Aquesta reforma suposarà un major reconeixement de la seua labor professional per part de tota la societat. La resta és organitzatiu i té fàcil solució.
P: Quin és el problema més habitual pel qual pequen els centres educatius en matèria d’ensenyament?
R: Encara que se sol nomenar la falta de recursos econòmics com el principal problema dels centres, no es pot establir una relació directa entre millora educativa i recursos. Clar que es poden fer moltes coses amb diners però llavors, com expliquem els canvis que s’estan produint en centres on la falta de recursos és evident? La millora en els centres té molt a veure amb l’estabilitat del professorat, amb la creació d’una cultura de centre, amb la implicació de la comunitat en la vida del centre, amb la creació d’un clima positiu en el centre i en la comunitat, amb el reconeixement de la labor dels docents per part de tota la comunitat…Pensar que tot es resol amb una bona assignació econòmica és el problema més habitual i el que pot llastrar la millora de molts centres educatius.