València Notícies | Redacció.– En una època d’auge creixent del turisme d’interior, resulta necessari desenvolupar infraestructures i recursos que permeten construir una oferta prou atractiva als ulls dels visitants. Açò ho saben bé en la comarca dels Serrans, els municipis dels quals estan centrant en els últims temps els seus esforços a potenciar els seus recursos naturals com a eina de desenvolupament turístic, a través de plans ordenats que compten amb el total suport de la Diputació de València.
L’exemple més recent és la inclusió de Aras de los Olmos, Chulilla i Villar del Arzobispo en el Pla d’Infraestructures Turístiques, pel qual la institució provincial que presideix Jorge Rodríguez invertirà 100.000 euros en el desenvolupament de tres projectes singulars en aquestes poblacions. Però no és l’únic exemple; el passat mes d’octubre era la Mancomunitat de l’Alt Turia, de la mateixa comarca, la que signava un conveni amb València Turisme, dependent de la Diputació de València, i la Agència Valenciana de Turisme, organisme autonòmic, per al desenvolupament d’un pla de Competitivitat Turística a tres anys que suposarà una inversió global de 900.000 euros.
Mentre que aquest últim servirà per a engegar un programa ordenat d’actuacions de promoció i difusió turística de forma mancomunada, a més de crear nous recursos fins a en cinc municipis diferents, el Pla d’Infraestructures Turístiques, presentat aquest mateix mes de desembre, planteja la realització de projectes concrets en els municipis de Aras de los Olmos, Chulilla i Villar del Arzobispo, destinats a ampliar la seua oferta turística local.
Centre d’interpretació de la naturalesa en Aras de los Olmos
Així, en Aras de los Olmos està previst desenvolupar un centre d’interpretació de la naturalesa des del qual es podran estudiar fins a quatre disciplines diferents: astronomia, botànica, arqueologia i paleontologia, i energies renovables. Tal com explica el seu alcalde, Rafael Giménez, es tracta d’un projecte ambiciós, puix que implica la construcció d’un edifici completament nou, equipat amb tot el material i eines necessàries i el cost total de les quals pot rondar els 500.000 euros.
Giménez ha confirmat que l’ajuntament ja ha adquirit els terrenys i inicia ara la construcció de l’immoble, per al que compta amb un finançament de 110.000 euros de l’IVACE, i que l’aportació de 50.000 euros realitzada per la Diputació de València s’utilitzarà per a dotar el futur planetari.
Museu Arqueològic a Villar del Arzobispo
A Villar del Arzobispo, la principal aposta en matèria de Turisme per a enguany és la finalització del Museu Arqueològic que permetrà recopilar material dels tres jaciments que hi ha en el municipi i que pertanyen a tres èpoques diferents: el del Senyal, íbero-romà, el del Puntal de Cambra, de l’Edat de Bronze, i el recentment descobert en la zona de la Foia i les excavacions realitzades de la qual en el primer semestre de 2016 van datar en l’època romana.
El regidor de Cultura, Juan Palomar, ha avançat que el museu, que comptarà amb 3 sales diferenciades, se situarà en l’antic institut. L’objectiu és que la primera d’aquestes sales puga obrir-se abans del pròxim estiu, per a açò és necessari dur a terme unes obres d’adequació de les instal·lacions i adaptar les condícies. L’obra, que es va iniciar amb el taller d’ocupació d’enguany, podrà finalitzar-se gràcies a l’aportació de 25.000 euros que ha compromès ara la Diputació de València.
La mateixa quantitat, 25.000 euros, és la que rebrà el municipi de Chulilla per a dur a terme l’adaptabilitat de diversos recursos turístics del municipi, a fi de millorar la seua competitivitat global.
1,5 milions d’euros d’inversió en 21 municipis valencians
A més de la intervenció a Llíria, el Pla d’Infraestructures Turístiques 2016, elaborat per la Diputació de València en col·laboració amb la Agència Valenciana de Turisme, inclou altres 20 actuacions en les comarques valencianes que suposen una inversió global d’1,5 milions d’euros. Es tracta d’acords subscrits pel Patronat de Turisme de València amb 21 ajuntaments i l’AVT, per a emprendre nous projectes estratègics que “emanen del propi territori, ja que responen a demandes locals en aquest àmbit, en benefici de la nostra competitivitat turística”, tal com va explicar la diputada de Turisme, Pilar Moncho, durant la presentació del Pla.
Per al president de la Diputació, Jorge Rodríguez, aquest pla és una mostra més que la col·laboració entre institucions permet “arribar a més persones i amb millors serveis”, en aquest cas, “potenciant el valor turístic de les comarques valencianes, que moltes vegades es converteix en el motor que tira del nostre territori quan altres sectors es paralitzen a causa d’una mala conjuntura econòmica”.