La lluita contra la violència i per les llibertats arriba al Centre  del Carme amb ‘Las Ahijadas’

•    El Consorci de Museus inaugura la primera exposició en col•laboració  amb És Baluard de Mallorca
•    ‘Las Ahijadas’ és un treball en procés de l’investigador i artista  britànic, William James que vincula la vida de la mítica actriu  Natacha Rambova i el seu álter ego transgènere Natacha Rampova
•    L’exposició enfronta dos vides paral•leles en una simetria  històrica, l’abans i el després de la dictadura franquista
•    Testimonis orals, arxius, fotografia i documents inèdits resumixen  la vida de dos sers extraordinaris a qui la violència els va marcar la  resta de les seues vides

16-10-28-presentacio-las-ahijadasValència (28/10/2016). El director del Consorci de Museus de la  Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat per l’artista  britànic, establit a València, William James i la fotògrafa, Almudena  Soullard, ha presentat este matí l’exposició ‘Las Ahijadas’ que es  podrà veure en el Centre del Carme de València fins a l’11 de desembre.

Perez Pont ha explicat que “esta exposició és el primer projecte de  col•laboració entre el Consorci de Museus i És Baluard Museu d’Art  Modern i Contemporani de Palma de Mallorca, amb el que continuarem  treballant amb la intenció de crear sinergies amb altres comunitats  autònomes”.

El director del Consorci de Museus ha manifestat que “amb És Baluard  iniciem un procés d’obertura i interconnexió del Consorci de Museus i  del Centre del Carme amb altres Museus i centres d’art de l’Estat  espanyol” i ha afegit que “la cultura deixa d’estar al servici de la  institució, ara és la institució la que es posa al servici de la  cultura”.

‘Las Ahijadas’ és un treball en procés de l’investigador i artista  britànic, William James, que es vehicula en primera instància en forma  d’instal•lació audiovisual basada en una àmplia busca documental on es  confronten dos històries quasi no registrades, la de dos sers  excepcionals: Natacha Rambova i Natacha Rampova.

Testimonis orals, com el de Natacha Rampova, que estarà present en la  inauguració de la mostra, arxius, com els procedents de l’Arxiu  Prelinger de San Francisco o fotografies històriques i actuals, ajuden  a completar eixe trànsit d’ambdós artistes amb un punt en comú, la  seua lluita contra la violència i la defensa de les llibertats a  Espanya.
Natasha Rambova va nàixer en 1897 en Salt Lake City, Utah, (EUA), i va  morir en Pasadena, Califòrnia, en 1966. Va ser ballarina de ballet,  dissenyadora de vestuari i decorats en el Hollywood dels anys 20,  segona esposa de Rudolph Valentino i, més tard, testimoni observador  de l’inici de la Guerra Civil a Mallorca, on va viure entre els anys  1931 i 1936.
Artista de gran fama mundial, l’exposició reunix fotografies de  l’època, prestades per la seua família, a més d’una sèrie de  fotogrames sobre la seua gran obra mestra com va ser el disseny de  vestuari per a la pel•lícula de Salomé. Junt amb el glamour d’aquella  època, l’exposició revela la seua altra faceta de lluita contra el  feixisme en plena Guerra Civil espanyola, de la que va acabar fugint.
A més, el procés d’investigació de William James li ha portat a  localitzar un article, que es dóna a conéixer en esta mostra de forma  inèdita en què l’actriu nord-americana demanava ajuda a la comunitat  internacional, davant de la contesa bèl•lica.

Natasha Rampova va nàixer a València l’any 1956, artista de cabaret  transgènere i activista pre-queer, va adoptar el seu àlies de Natascha  Rambova, imitant l’estil exòtic dels seus dissenys per a l’espectacle  i el seu vestuari. Empresonada davall la llei de perillositat social  tres vegades entre 1971 i 1974, la seua lluita política i social forma  part de la història de la transició a la democràcia, quan els  abanderats dels estils de vida i les sexualitats alternatives  prèviament marginats lluitaren per trobar les seves múltiples veus i  les seves formes d’autoexpressió i, d’aquesta manera, consolidar la  seva presència com a part de la nova societat espanyola. Una lluita  que encara segueix.

Tal com explica el comissari “les dos parts de l’exposició conten dos  històries molt distintes. Rampova va ser empresonada tres vegades,  quelcom que va tindre per a ella greus conseqüències que van marcar la  resta de la seua vida. Ella conta la història amb les seues pròpies  paraules. Com durant la transició a la democràcia, anava consolidant  una visió del món en el qual les polítiques de gènere eren el pilar  fonamental d’una lluita per la llibertat i la justícia social”.

La segona part, conta William James que “es basa en gran manera en dos  fonts: les anècdotes de la seua afillada, que viu a Palma de Mallorca,  sobre l’aparentment plàcida vida de Rambova amb el seu marit, i  d’altra banda , el propi assaig inèdit de Natacha sobre les creixents  tensions que van conduir a l’esclat de la guerra civil. Influenciada  pel seu conservador i monàrquic marit, a priori, va recolzar el bàndol  nacional però més tard va reaccionar davant de l’aterridora violència  contra els republicans derrotats a Mallorca, amb repercussions que  canviarien la seua vida”.

Les dos vides de “Las Ahijadas” es vinculen a través d’una simetria  històrica –l ‘abans i el després de la dictadura franquista– i la  mitificació de l’original Rambova per part des de seu alter ego.

William James és un creador britànic, resident a València. El seu  treball es basa en la investigació documental i es plasma en  instal•lacions concebudes per context i espais específics, amb les que  es planteja sovint una reflexió sobre les relacions complexes entre la  construcció del gènere i la construcció de l’espai urbà.

D’esta manera, James contempla les nostres relacions amb l’entorn  (sociopolític, espacial i de gènere); en part el construïm nosaltres,  i en part ens construïx. Essencial en èpoques de canvi dràstic –Com  afirma “Las Ahijadas”– quan el personal no pot ser una altra cosa que  polític.

Activitats paral•leles

Esta vesprada, a les 19 hores, prèviament a la inauguració, l’actriu  Natacha Rampova participarà en un col•loqui sobre l’exposició junt amb  l’artista William James i a responsables del Col•lectiu Lambda.

El pròxim dia 11 de novembre el Centre del Carme projectarà la  pel•lícula ‘Salomé’ de Charles Bryant, amb guió i vestuaris de Natacha  Rambova. natacha-rambova natacha-rampova-2015 rampova-y-rambova salome-1923
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.