La renda agrària valenciana es manté entorn de 1.900 milions d’euros, per damunt de la mitjana dels últims deu anys

AGRIC_La_renta_agraria_valenciana_FOTOEl valor de la renda agrària de la Comunitat Valenciana de l’any 2016 en termes corrents és de 1.912,36 milions d’euros, el que representa un lleu descens del 0,36% respecte a l’any anterior, d’acord amb l’estimació realitzada a l’abril de 2017 pel Servici d’Estudis de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient. Eixa xifra és superior a la mitjana dels deu últims anys, com pot comprovar-se en el document adjunt, en el quadre d’evolució de la renda agrària (sèrie 1990-2016), dins de la informació disponible en la web de la conselleria des d’ahir.

Esta informació, que s’actualitzarà periòdicament, es publica per primera vegada amb eixe detall en el quart mes de l’any, en el marc de la política de transparència que impulsa el Consell. En l’informe es reflectix que la renda agrària en termes per UTA (Unitats de Treball Anual) augmenta un 3,56%, amb un descens del 3,78% en el volum de treball de l’agricultura expressat en UTAs, d’acord amb la informació de l’Enquesta d’Estructures de les Explotacions Agràries de l’INE i estimacions pròpies basades en l’EPA (INE) i en els Comptes de Cotització i Afiliacions a la Seguretat Social. A més, la renda agrària també creix un 2,82% en termes constants per UTA.

Des de la conselleria es valora aquest com un moment d’inflexió, per quant s’està produint una reordenació de la producció cap a cultius emergents i obertura a nous mercats després d’un període de crisi econòmica, a més d’una especial sensibilitat del sector cap a l’ordenació de les estructures agràries que la Generalitat està acompanyant amb una llei en marxa.

La Producció de la Branca d’Activitat Agrària disminuïx un 0,46% en valor, com resultat del descens del 3,66% en la quantitat produïda i de l’augment del 3,32% en el preu. El lleuger descens en valor de la Branca Agrària es justifica, fonamentalment, per la disminució de la Producció vegetal en un 0,35%, i la disminució de la Producció animal en un 0,96%. El lleu descens en valor de la Producció Vegetal ve motivat, fonamentalment per la disminució dels fruiters no cítrics (-10,40%) i les hortalisses (-1,50%) i per l’increment del valor dels cítrics (+0,55%).

En el cas dels cítrics, la quantitat disminuïx (-12,87%) i el preu augmenta (+15,39%), mentres que en fruiters no cítrics, es produïx un descens tant en quantitat (-8,32%) com en preu (-2,27%). Per la seua banda, en hortalisses creix la quantitat (+1,65%) i disminuïx el preu (-3,09%).

El lleuger descens en el valor de la Producció Animal (-0,96%) es deu, sobretot, a la disminució del valor d’aus (-12,75%), ous (-14,37%) i oví i caprí (-7,30%), que es va compensar, en part, per l’increment del valor del porcí (+12,54%) i el boví (+11,44%).

Així mateix, els gastos dels mitjans de producció corrent s’estima que han experimentat en el 2016 un lleuger descens del 0,82% en valor. La dita disminució es deu al disminució dels preus pagats pels agricultors i ramaders en un 3,41% i a l’augment del 2,68% en la quantitat consumida.

Les dades i comentaris exposats corresponen a l’estimació de les macromagnituds agràries de la Comunitat Valenciana de l’any 2016, realitzada a l’abril de 2017.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.