BANCA_QUE_ET_TOCA_980x90

La versió itinerant de la Modernitat Republicana del MuVIM arriba a l’Eliana

El Péndulo | Redacció.-  Després de l’èxit de l’exposició La Modernitat Republicana a València. Innovacions i pervivències en l’art figuratiu (1928-1942) que el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) va dedicar l’any passat a l’efervescència artística valenciana de l’època republicana (i l’impacte que les seues aportacions estètiques rupturistes varen tenir en el camp de l’art i el disseny), el museu de la Diputació de València ha preparat ara una versió itinerant de la mostra que s’inaugurarà, aquest dimecres, a les 19:30 hores, al Centre Sociocultural de l’Eliana, iniciant així el seu periple pels municipis de les comarques de València. A l’acte d’inauguració participarà la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, així com el director del MuVIM, Rafael Company, i el comissari de la mostra, entre d’altres.

L’exposició es compon, en aquest format itinerant, d’un total de 47 rèpliques d’obres originals creades entre el 21 d’abril de 1931 i l’1 d’abril de 1939, és a dir, des de la proclamació de la República i fins a la fi de la Guerra Civil.Cartel 'Un marino, un héroe' de Artur Ballester. (1936).

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha incidit en que mitjançant aquestes itineràncies “aconseguim descentralitzar l’activitat cultural de la institució i portar-la fins els nostres municipis”, alhora que també possibilita “projectar i posar en valor la tasca que desenvolupen els diferents museus i centres expositius de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València”, ha apuntat.

A través d’una acurada selecció de cartells i obres d’artistes com Artur Ballester, Teodoro Andreu, Josep Renau o Luis Dubón, la retrospectiva planteja un recorregut que transita de forma paral·lela pels avatars de la història social i política dels anys 30 i, especialment, pels de la fecunda història dels llenguatges artístics i l’estètica del moment.

El projecte expositiu Estètica Republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939) —nom que rep la mostra en la seua versió itinerant— posa una vegada més de manifest la voluntat i l’esforç de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València per apropar al públic el riquíssim patrimoni bibliogràfic, documental i artístic custodiat a la corporació provincial. No gratuïtament, gran part de les obres originals varen ser cedides en el seu moment per l’Arxiu General i Fotogràfic i el Servei de Patrimoni de la institució.

El MuVIM, amb aquesta versió itinerant de l’exposició ofereix de nou la possibilitat de conèixer millor una etapa crucial de la nostra història a través de la mirada artística, però també política i social. De fet, parlem d’una època especialment turbulenta en què l’art es va posar a disposició i va ser emprats per diferents idees i ideals polítics d’un o altre signe, com la mostra posa de manifest.

L’exposició, que es podrà visitar al Centre Sociocultural de l’Eliana fins el proper 23 d’abril, recorrerà altres centres culturals i espais expositius al llarg dels propers mesos. La propera parada serà Oliva en el mes de maig.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.