Valencia Noticias | Redacción.- L’Ajuntament ha fet hui una crida a tots els valencians perquè participen en els actes del 9 d’Octubre. El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha convidat hui a la ciutadania, en nom de tota la Corporació, “a prendre part en una celebració que pretenem més oberta i cívica que mai, un acte festiu i d’afirmació col·lectiva del poble valencià”.
Amb eixe motiu, s’ha preparat un programa de festejos amb importants novetats, dirigides totes elles a reforçar el caràcter d’unitat i celebració d’esta commemoració històrica. En primer lloc, s’ha convidat a diferents agents socials que fins ara no havien pres part, i es dóna especial protagonisme a algunes entitats cíviques centenàries de la nostra ciutat, com la Reial Societat Econòmica d’Amics del País de València, l’Ateneu Mercantil i la Societat Coral El Micalet juntament amb el Tribunal de les Aigües i Lo Rat Penat, que ja participaven. A totes elles, a més, se’ls oferirà la possibilitat d’oferir una corona al Rei Jaume I.
També s’ha convidat a les persones que han rebut les Distincions de la Ciutat, i a tots els ex alcaldes de la València democràtica. I, a més, s’ha convidat també als representants de les quatre principals confessions religioses de la ciutat: catòlica, musulmana, jueva i consell evangèlic, amb la voluntat de donar presència al fet religiós, des d’un vessant ecumènic. Finalment, s’atorga també representació a les associacions festives, amb la Junta Central Fallera i les Falleres Majors; i s’incorpora també a altres entitats socials, com sindicats, associacions professionals i entitats ciutadanes com el Consell de la Joventut de València i de la Comunitat Valenciana. “Totes elles participaran mitjançant una nova agrupació més coherent en el protocol de la desfilada”, ha explicat Pere Fuset.
Per a donar a conèixer els actes i convidar a la ciutadania a prendre part en esta festa col·lectiva, l’Ajuntament va a impulsar una campanya institucional, la imatge de la qual ha presentat hui el regidor, i que es basa en el cartell realitzat per l’artista Martín Forés. La imatge, ha explicat Pere Fuset, “expressa el símbol d’unió dels valencians: les borles de la Senyera simbolitzen les diferents maneres de pensar, la pluralitat de la nostra societat, totes unides i confluint en una mateixa causa, que és la Senyera; la cimera i lo rat penat representen el nostre passat i la nostra història; i els colors, el nostre present i el nostre futur”.
A més, el cartell anuncia la jornada ‘València amb la Senyera’, que es celebrarà el dia 8, i que permetrà a valencianes i valencians visitar i acostar-se a l’ensenya. Com a novetat, enguany s’amplia l’horari d’obertura al públic des de les 10:00 a les 22:00 hores per a facilitar que més ciutadans puguen participar-hi si ho desitgen.
DIGNIFICAR LA VESPRA: EL CANT A LA SENYERA I LA DANSÀ POPULAR
El programa d’actes començarà el dia 7 amb el tradicional concert de la Banda Municipal al Palau de la Música. Baix la direcció de Fernado Bonete Piqueras, la formació interpretarà, com és habitual, pasdobles dedicats a les Falleres Majors de València, María Donderis i Estefanía López, i més peces del repertori valencià.
L’endemà, el Palau acollirà també un concert de l’Orquestra de València, dirigit per García Asensio, en el qual actuarà el guitarrista José Luis Ruiz del Puerto. Ambdues actuacions seran d’accés gratuït. Les entrades podran retirar-se’n els respectius dies de concert, una hora abans de cadascun per al públic general. El dia 2 s’atorgarà una entrada per membre als integrants de l’entitat Amics del Palau.
El dia 8 serà la jornada “València amb la Senyera”, en el Saló de Cristall de l’Ajuntament. A més de l’ampliació de l’horari s’oferirà també el ‘Cant a la Senyera’, del poeta Carles Salvador, amb música d’Agustí Alamán, que interpretarà la Coral Giner de la Societat Coral El Micalet. Es realitzarà en dues sessions, a les 19:30 i a les 20:00 hores, i es repartiran postals commemoratives editades per l’Ajuntament, amb la imatge del cartell i la lletra del Cant. Tal com ha recordat el regidor Pere Fuset, Carles Salvador és “escriptor valencià de l’any” per a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Una altra de les novetats és el trasllat de la Dansà Popular, que varia el seu horari i el seu àmbit de celebració. Passarà a la plaça de l’Ajuntament el dia 8 a les 20:00 hores, amb la voluntat, ha explicat Fuset, de “dignificar la vespra de la festivitat, convertir la vespra en una autèntica festa, que siga reclam, i que exercisca també de complement a l’acte ‘València amb la Senyera”.
Este festival de música i cançons valencianes comptarà amb la presència dels grups de folklore ‘La Senyera’, ‘Alimara’ i ‘Els Folies’, així com de diverses agrupacions de dansa, organitzat per la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de l’Ajuntament. A més, un any més la Diputació realitzarà el seu festival de pirotècnica, que serà a càrrec de la pirotècnia Europla.
LA BAIXADA DE LA SENYERA, ALS SONS DE LA MARXA DE LA CIUTAT
La Processó Cívica donarà començament, com és tradicional, a les 12:00 hores del dia 9. El descens de la Senyera estarà acompanyat per trets de salves i la melodia de la ‘Marxa de la Ciutat’, la composició anònima del segle XVI que, segons el protocol acompanya tradicionalment a l’ensenya en el recorregut de la processó cívica. Una vegada baixada, ha explicat Pere Fuset, i complint la legislació, sonaran els Himnes de València i d’Espanya, que de nou sonaran en l’ofrena floral que es realitzarà al Parterre.
Pel que fa al recorregut de la Processó Cívica, ha explicat el regidor, “partirà des del Consistori i creuarà la plaça de l’Ajuntament en direcció a la plaça de la Reina, deixant a mà dreta el monument a Vinatea. Seguirà pel carrer Sant Vicent fins l’entrada a la plaça de la Reina, on girarà a la dreta, pel carrer de la Pau, per a arribar al Parterre on es realitzarà l’homenatge a Jaume I”. “La tornada serà per pels carrers Pintor Sorolla, Barques, i tornada a l’Ajuntament creuant la plaça”. En concloure la processó, es dispararà una mascletà a càrrec de la Pirotècnia Torís, No tindrà hora fixa, sinó que serà en el moment de la pujada de la Senyera, en el qual de nou sonarà la Marxa de la Ciutat.
A la vesprada, se celebrarà la tradicional Entrada de Moros i Cristians que organitza la Federació Valenciana de Moros i Cristians. Partirà a les 17:00 hores des de la Glorieta, i es desenvoluparà pels carrers de la Pau, Sant Vicent, plaça de l’Ajuntament i Marquès de Sotelo i, com a novetat d’enguany, no es solaparà amb la Dansà Popular, atès que esta s’ha traslladat al dia 8.
A preguntes dels periodistes, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha explicat que el portador de la Senyera enguany serà l’alcalde Joan Ribó. Portaran les borles el secretari de la Corporació i representants dels Grups Polítics. Tal com ha indicat l’edil, s’ha deixat a l’elecció de cada Grup la designació dels seus representants, que hauran de ser dos per grup, un regidor i una regidora, de manera que la representació a cada moment de la processó puga ser paritària.
A preguntes dels periodistes, el regidor Fuset també ha assenyalat que els honors i distincions que cada any concedeix l’Ajuntament amb motiu del 9 d’octubre s’atorgaran “amb la màxima normalitat”. “Des de la lleialtat institucional, es lliuraran els honors segons l’acord plenari adoptat en el seu moment, als quals se s’afegiran aquells que s’acorden en el Ple de divendres vinent”.