L’Ajuntament vol implantar la recollida selectiva de matèria orgànica per a compostar i utilitzar como a adob

Valencia Noticias | Redacción.- L’Ajuntament de València vol recuperar la labor que realitzava en els seus orígens la Sociedad de Agricultores de la Vega, que arreplegava els residus orgànics per a adobar el camp. Amb esta finalitat, i com a experiència pilot, durant el segon semestre de 2016 realitzarà la recollida selectiva de matèria orgànica en un barri de la ciutat. Estos residus es compostaran posteriorment per a utilitzar-los com a adob, que substituirà els fertilitzants nítrics que contaminen les aigües subterrànies de l’horta.

Així ho ha anunciat hui l’alcalde de València, Joan Ribó, després de reunir-se amb el director de la Sociedad de Agricultores de la Vega (SAV), Ricardo Martínez Fuentes. En esta trobada també han participat la regidora delegada de Gestió dels Residus Sòlids, Pilar Soriano, i membres de l’empresa esmentada, que s’encarrega de la neteja i recollida de residus de la zona centre i sud de la ciutat, així com de la cura dels jardins de la zona sud, una labor per la qual València ha rebut recentment el certificat europeu Empremta Hídrica “per l’ús responsable dels recursos hídrics” amb el sistema de reg utilitzat.

Como experiencia piloto, durante el segundo semestre de 2016 se realizará la recogida selectiva de materia orgánica en un barrio de la ciudad.
image-299232

L’alcalde ha recordat l’aposta realitzada per l’equip de govern per a recuperar l’horta periurbana, i ha reiterat que l’objectiu municipal és implantar en tots els barris la recollida selectiva de matèria orgànica, “com es du a terme en altres ciutats”. Per a això s’instal·laran contenidors segellats a les vies públiques, que produiran el menor impacte per a la ciutadania i, a més, garantiran la recollida d’una matèria primera que, juntament amb els residus de la poda dels arbres, conformaran un compostatge de qualitat que beneficiarà els agricultors i la ciutadania en general.

Millorar els nivells de neteja urbana

 A preguntes dels periodistes, l’alcalde ha reiterat la voluntat de l’equip de govern d’“anar millorant sistemàticament el tema de la neteja i recollida de residus”. “Enguany ja hem pujat una part significativa d’esta partida, després del pla de xoc impulsat a final de l’exercici passat, i volem anar millorant esta situació”, ha assegurat. No obstant això, ha lamentat les limitacions imposades des del Ministeri d’Economia, i ha destacat les accions dirigides a millorar els ingressos municipals (per exemple, el nou mètode de millora de la gestió de multes de trànsit, presentat ahir).

“El problema”, ha assegurat Ribó, “és que ens hem trobat un ajuntament sense recursos humans i amb centenars de milers d’euros de deute. I això no és culpa nostra. És evident que hem de pagar, però tenim recursos molt limitats”. Com a exemple, ha recordat que València era l’única gran capital d’Espanya que aplicava a les grans superfícies comercials i a les grans empreses de la ciutat el mateix IBI que als particulars, “una situació que ja s’ha corregit”.

Tant l’alcalde com la delegada de Medi ambient, Pilar Soriano, han garantit que es mantindrà el mateix nivell de neteja que el que hi ha hagut als mesos d’octubre a desembre, amb el pla de xoc. I han anunciat una campanya de conscienciació ciutadana. “La ciutat més neta és aquella que més es neteja i menys s’embruta”, ha afirmat l’alcalde, que ha subratllat també la importància d’assumir nous hàbits més sostenibles. “La gent ha d’entendre que el carrer és la segona casa, i cal utilitzar les papereres, no tirar residus als carrers, embrutar menys…” “I en el tema dels gossos, concretament, s’han fet molt poques campanyes, i per això caldrà informar, avisar i, si no hi ha cap altre remei, també sancionar, perquè són molt poques les persones propietàries de gossos que no netegen, però donen molt mal exemple. I este és un tema igual que els cascos de motos: fa 15 anys ningú en portava.”

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.