Les Arts presenta ‘Homenaje a Antonio Ruiz Soler-El sombrero de tres picos’, del Ballet Nacional de España

17.04.19_les_artsEl Palau de les Arts Reina Sofía presentarà des del divendres, 21, fins al dilluns, 24 d’abril, ‘Homenaje a Antonio Ruiz Soler-El sombrero de tres picos’, del Ballet Nacional de España (BNE) en la Sala Principal.

El centre d’arts manté la seua aposta pel ballet com a peça fonamental en la programació, amb un espectacle que “reuneix la riquesa i diversitat de la Dansa Espanyola”, segons ha subratllat Davide Livermore en la presentació davant dels mitjans. Antonio Najarro, director del BNE, i Álvaro Albiach, director musical, han acompanyat l’intendent de Les Arts en la conferència de premsa.

Antonio Najarro ha dissenyat l’homenatge al mític ballarí que el Ballet Nacional De va estrenar en el Teatre de la Zarzuela de Madrid el 18 de juny de 2016, dins del vinté aniversari de la mort de què fora “una de les grans figures de la Dansa Espanyola”.

‘Homenaje a Antonio Ruiz Soler’, segons ha explicat el director del BNE, “reuneix una selecció de coreografies, la majoria pertanyents al repertori del Ballet Nacional, en el qual van quedar representats alguns dels estils de la Dansa Espanyola a través de les brillants creacions del gran Antonio: ‘Eritaña’, amb música d’ Isaac Albéniz; ‘Zapateado’ de Sarasate, ‘Taranto’ del ballet flamenc ‘La Taberna del Toro’, ‘Fantasía Galaica’, amb música d’Ernesto Halffter; i ‘El sombrero de tres picos’, de Manuel de Falla”.

En aquest sentit, Antonio Najarro ha remarcat “l’especial interés a recuperar els telons i escenografies originals, així com a reproduir amb detall els decorats i vestits de les distintes coreografies, que són obres d’art que sempre van identificar la creativitat i posada en escena d’Antonio. Per a això ha sigut imprescindible la col·laboració desinteressada dels artistes vinculats a la seua carrera, que s’han bolcat a facilitar-nos una valuosa documentació per a engrandir aquest homenatge”.

El valencià Álvaro Albiach, que ja va debutar en 2014 amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana a l’Auditori de Castelló, es presenta per primera vegada en l’edifici de Calatrava amb una partitura, ‘El sombrero de tres picos’, que tan sols ha dirigit anteriorment Lorin Maazel durant els concerts inaugurals de 2005. D’aquesta manera, l’actual titular de l’Orquestra d’Extremadura s’uneix a la llista de valencians que han dirigit a la Sala Principal: Jordi Bernàcer, Enrique García Asensio, Gustavo Gimeno, José Ramón Martín, Cristóbal Soler i Ramón Tebar.

Davide Livermore, que ha valorat l’excel·lent acollida de la proposta “per a la qual a penes queden entrades”, s’ha referit també a la nòmina de destacats solistes que participen en les diferents peces: la mezzosoprano valenciana Sandra Ferrández, el violinista Albert Skuratov i la pianista Cori Lechner.

Ballet Nacional de España

El Ballet Nacional de España (BNE), dirigit per Antonio Najarro des de setembre de 2011, és en l’actualitat el major exponent de la dansa espanyola, mostrant tots els estils del ball del nostre país en els més destacats teatres del món a través de molt distints espectacles que comprenen tradició i avantguarda, l’escola bolera, la dansa classicoespanyola, el folklore i el flamenc en Suite Sevilla’, ‘Ángeles Caídos’, ‘Sorolla’, ‘Alento’ i ‘Zaguán’.

Coreografies en què el director ha comptat amb jóvens coreògrafs invitats amb molt diferents personalitats i estètiques dansístiques amb el principal objectiu de divulgar i preservar la nostra dansa, comprenen públics més amplis. Així mateix, dóna protagonisme al repertori de la Dansa Espanyola recuperant peces com ara: ‘Medea’, ‘Grito’, ‘Ritmos’, ‘Bolero’ (J. Granero), ‘Paso a Cuatro’, ‘Farruca’, ‘Viva Navarra’ y ‘Jota de la Dolores’. Després de l’Homenatge realitzat a R. Aguilar s’ha incorporat igualment al repertori del Ballet el seu ‘Bolero’.

El BNE va actuar per primera vegada a Les Arts en 2012 amb ‘Ángeles caídos’ i ‘Suite Sevilla’.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.