L’exposició del Ninot 2016 s’inaugura esta vesprada en el Museu de les Ciències, ‘la Llotja del segle XXI’

Valencia Noticias | Redacción.- L’Exposició del Ninot obrirà les seues portes demà dissabte en el Museu de les Ciències, “la Llotja del segle XXI”, en paraules del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, qui ha presentat este matí la nova ubicació d’esta tradicional mostra fallera de la què eixirà el ninot indultat de les Falles 2016. “Este lloc dóna una dignitat que les Falles es mereixen”, ha afirmat l’edil.

Fuset ha presentat l’exposició, acompanyat del director de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, qui ha manifestat el seu desig que este trasllat al Museu “siga definitiu; que el Museu siga la casa dels fallers”. Fuset ha agraït  la Ciutat de les Arts i les Ciències “que haja obert les seues portes per primera vegada al món de les Falles. És molt important que les instal·lacions, que tant ens han costat i ens costaran als valencians, estiguen disponibles per al que és el primer acte natural de la ciutat de València, com és la festa fallera, i esperem que siga la primera de moltes inauguracions”.

Pere Fuset presentó la exposición.
image-316858

El regidor de Fetejos ha qualificat l’espai triat com “la Llotja del segle XXI”, en record de les primeres edicions de l’exposició, que es van celebrar precisament l’edifici gòtic. Després de la seua eixida de la Llotja, l’exposició del Ninot ha recorregut distintes ubicacions, com els soterranis dels mercats Central i de Russafa, o una carpa en un centre comercial. Per això, ha destacat el “gran treball de les delegacions d’Infantil i Festejos de la Junta Central Fallera per a fer possible este muntatge que”, ha assegurat, “ha sigut unànimement aplaudit pels artistes fallers”.

ELS ARTISTES, PROTAGONISTES DE L’EXPOSICIÓ

Precisament, des de la Delegació de Festes s’ha volgut donar als artistes fallers un paper principal en esta convocatòria, atés que, com ha subratllat el regidor Fuset, “són els principals protagonistes de la mostra”. Per això, han sigut invitats formalment a la inauguració “ja que pensem”, ha explicat l’edil,  “que la festa està en deute amb els artistes, i, per això, seran els principals protagonistes de la mostra”.

La inauguració oficial serà esta vesprada a les 20.00 hores, amb l’assistència de l’alcalde Joan Ribó, i les Falleres Majors, Alicia Moreno i Sofía Soler (que, per primera vegada, prendran la paraula en este acte), i les seues Corts d’Honor, així com autoritats, Corporació i artistes fallers. L’obertura al públic serà demà dissabte.

L’exposició s’ha habilitat en la Sala Arqueries del Museu, un espai al voltant de 3.000 m2 “que permeten una espectacular visualització dels ninots exposats”, en paraules de Fuset. La mostra es vertebra al llarg d’una espècie de línia de metro amb parades, que arranca en la Secció Infantil i acaba en la Secció Especial després de recórrer tota la sala, de manera que milers de persones poden visitar la mostra al mateix temps, “amb un resultat espectacular”.

A més, la Secció Infantil s’ha disposat sense mampares i a una alçària pensada per a facilitar l’observació per part dels xiquets, “perquè puguen ser ells els principals espectadors dels seus ninots”. Finalment, s’habilitarà un photocall a l’entrada de la sala “perquè els visitants puguen fer-se fotos i donar a conéixer en les xarxes socials esta exposició”, ha explicat Pere Fuset, qui ha agraït el patrocini oficial de la marca Nestlé i la col·laboració de El Corte Inglés. La inauguració conclourà amb un castell de focs artificials sobre el llac del Museu, al voltant de les 21.00 hores.

“L’INDULT DEL FOC”

En l’edició de 2016, la Regidoria ha volgut rescatar l’esperit originari del projecte “l’Indult del Foc”, proposat per Regino Mas a l’Ajuntament l’any 1934, que és l’origen, precisament, de la primera Exposició del Ninot. Per això, s’ha programat una sèrie d’activitats paral·leles de caràcter divulgatiu i cultural amb l’objectiu de difondre els diferents elements patrimonials de l’art de les Falles i l’obra dels artistes fallers.

S’han preparat tres tipus de propostes: el cicle “Falles de Cel·luloide”, que recupera projeccions de pel·lícules documentals històriques sobre la festa; una sèrie de taules redones sota el títol “Testimonis”, amb la presència d’experts de la festa que permetran aprofundir en aspectes com les publicacions falleres, els artistes mítics de la Secció Especial, o les Falles en el món de la ciència; i el cicle de conferències “Xarrades”. També es podrà assistir a la projecció de la pel·lícula Falles 3D, rodada en la comissió Na Jordana fa uns anys, que es podrà veure en el cine Imax de l’Hemisfèric.

El regidor Fuset ha conclòs subratllant que, a més de reforçar la dignitat de l’art faller portant-lo a un espai museogràfic, es pretén també “potenciar que el turisme que es concentra ací puga conéixer la festa, a banda del públic faller que sempre ha estat donant suport a l’Exposició del Ninot”. “La Ciutat de les Arts i les Ciències és un primer punt d’atenció dels turistes de la ciutat, i esperem que siga una targeta de visita per a les Falles”.

En total, els visitants podran admirar i votar entre 380 ninots. Per a facilitar l’accés de tota la ciutadania, des de l’EMT es preveu reforçar les més de set línies que operen en l’entorn, especialment durant els caps de setmana. Un any més, l’accés serà gratuït per a les comissions falleres “perquè són elles les depositàries dels seus ninots”, però no s’amplia la gratuïtat, com altres anys, al centre comercial que acollia l’exposició.

A preguntes dels periodistes, el regidor Pere Fuset ha comentat la seua pròpia presència com a ninot en nombrosos monuments d’enguany. “Per a qualsevol que porta les Falles al cor”, ha explicat, “ser caricaturitzat i ser objecte de sàtira és un honor. Perquè les Falles són sàtira i han de parlar i han de mossegar. Per això, jo ho encaixe amb humor, inclús amb una xicoteta part d’orgull”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.