Lucentum XVI celebra el primer concert gratuït del festival de Música Antiga i Barroca

El Péndulo | Redacció.- El grup Lucentum XVI, dirigit per Pere Saragossa i acompanyats per la soprano Pepi Lloret interpretaran demà dijous 4 d’agost (22:30) en el Castell del Papa Lluna el primer dels dos concerts gratuïts que ofereix aquesta XXI edició del festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola.

El títol del concert ‘Cel i terra al bisbat d’Oriola en el Renaixement’ se centra en l’arxiu musical del bisbat d’Oriola.

El bisbat d’Oriola en el segle XVI tenia un dels arxius musicals més importants de l’antic Regne de València. Tenim referències dels catàlegs de músiques que allí disposaven, on apareixen els autors amb més difusió en l’Europa catòlica, com era principalment Josquin des Prés, junt amb Costanzo Festa i Cristóbal de Morales, entre altres. Les bones relacions amb el papat de Roma, que havia estat en mans dels valencians Borja, feia que ràpidament arribaren les últimes tendències. El programa presenta un selecció d’obres religioses i profanes d’aquestos tres autors coneguts en bona part d’Europa durant el segle XVI.

Lucentum XVI. (Foto-Jeroni Garci Martin).
image-410646

Lucentum XVI. (Foto-Jeroni Garci Martin).

Lucentum XVI és un grup de ministrils creat per a interpretar i difondre el repertori del renaixement i primer barroc. La paraula ministrer en el segle XV designava un instrumentista de la cort, però a poc a poc va quedar associada als sonadors d’instruments de vent. Les bandes de ministrils, amb el nom d’alta capella, es van estendre per Europa en els segles XV i XVI. La funció principal dels ministrils dins de la litúrgia era la d’acompanyar la música vocal, doblegant les veus, una altra de les praxis comunes va ser la interpretació únicament instrumental del repertori vocal. En l’àmbit civil, l’alta capella s’encarregava d’interpretar danses, cançons populars, i les peces d’amor i èpiques d’origen cortesà.

La base instrumental de Lucentum XVI està formada per corneta, dos xirimias, sacabutx, serpentí i percussió, amb la possibilitat d’afegir altres instruments de vent, corda o percussió d’acord al variat repertori de l’època. A més d’oferir concerts instrumentals, Lucentum XVI acompanya a les agrupacions vocals que interpreten repertori polifònic del renaixement i barroc.

El preu de les entrades als concerts és de 12€, les entrades estan a la venda en www.Entrades.Com i des del 1d’agost la venda d’entrades i la recollida d’invitacions per als concerts gratuïts serà en l’Oficina de Turisme de Peníscola (Passeig Marítim) en horari de 11a 14 hores i de 17 a 20 hores, i els dies de concert en el Castell del Papa Lluna de 21 a 22.30 hores.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.