Marie Chouinard porta a Sagunt a Escena ‘El jardí de les delícies’, del Bosch

18.08.08_Jardin_1Sagunt a Escena continua amb la seua programació amb un espectacle de la millor dansa internacional, es tracta d”El jardí de les delícies’, creació de la coreògrafa canadenca Marie Chouinard per a la seua companyia realitzada en coproducció amb la Jheronimus Bosch 500 Foundation d’Holanda amb motiu del V centenari de la mort del pintor.

Les entrades es poden comprar per mitjà del web de Sagunt a Escena (http://saguntaescena.ivc.gva.es/val/el-jardin-de-las-delicias-val) .

La proposta està dividida en tres actes: El jardí de les delícies, Infern i Paradís, inspirada en el famós tríptic del Bosch, la mateixa divisió de l’obra exposada al museu del Prado. Chouinard no ha volgut reproduir les mateixes escenes en la coreografia, però trobem algunes imatges que ens recorden les del quadre.

La coreògrafa ha afirmat que “no ha intentat representar l’obra original”, però els que acudisquen a l’espectacle presenciaran un “reflex” del quadre. L’obra no és independent del Bosch, està en simbiosi amb el quadre, és la forma de “entendre-la” de Marie Chouinard.

Pel que fa a la forma de portar-lo a escena, l’espectacle està format per gestos senzills dels ballarins, que es deixen portar per la posició dels seus cossos.

La reputació internacional d’aquesta companyia, fundada en 1990, té les seues arrels en la primera creació de Chouinard en 1978, un solo titulat ‘Cristal·lització’.

Aquest treball va demostrar immediatament la seua originalitat i integritat, va ser seguit per mig centenar de treballs que incloïen espectacles d’acció, treballs vocals, instal·lacions i pel·lícules, en les quals va perfeccionar el seu interés per la investigació formal i els misteris del cos humà en tots els seus aspectes.

De 1978 a 1990, Marie Chouinard va actuar sola a l’escenari, viatjant al voltant del món, absorbint diverses cultures, tècniques i filosofies, que transformaria en un llenguatge personal amb una ressonància universal.

Des d’aleshores, la coreògrafa explora la poètica del cos de maneres directes, intel·ligibles i sempre sorprenents. Cada peça és una odissea a través de la història de la humanitat, mentre evita la cronologia o la linealitat d’una narrativa.

Amb un treball despullat de la seua essència nua s’aconsegueix un efecte teatral quasi operístic, els elements de l’art viu són portats a un primer pla a través de diverses tècniques de composició i posada en escena. Tot i que els seus treballs puguen ser percebuts com a provocadors, són senderes cap a la llibertat i la compassió, on l’humor és possible.

A més de directora de la seua companyia, Marie Chouinard és presidenta fundadora del Premi de la Dansa de Mont-real, artista de dansa associada del Centre Nacional d’Arts del Canadà i directora de dansa de la Biennal de Venècia.

Des que es va fundar en 1990 la Companyia Marie Chouinard ha actuat per tot el món i coprodueix les seues creacions amb socis com la Biennal de Venècia, el Festival de Dansa Internacional ImPulsTanz (Viena), el Théâtre de la Ville (París), el Festival TransAmériques (Mont-real) i el Centre Nacional d’Arts (Ottawa).

La companyia té un gran repertori de treballs i la majoria es continuen representant a escala internacional. ‘La consagració de la primavera’ ha sigut representada durant més de 25 anys i s’ha convertit en un clàssic en la història de la dansa contemporània.

Els treballs de la coreògrafa també apareixen en els repertoris de grans companyies de ballet com el Ballet Nacional del Canadà, São Paulo Companhia de Dança, Ballets de Monte-Carlo, el Göteborgsoperan i el Gulbenkian Ballet.
A més, des de 2015, Marie Chouinard ha creat treballs per a altres companyies, com la Martha Graham Dance Company i els Ballets de Monte-Carlo.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.