Mulet insta el ministre a renegociar l’Acord amb Sud-àfrica i activar la clàusula de salvaguarda a les importacions de cítrics

04122018tarongesperdudesA

Compromís denuncia a la Comissió d’Agricultura del Senat les multimilionàries pèrdues per al sector que està produint la nul·la defensa per part de l’Estat i la UE de la citricultura europea

Madrid El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha exigit avui en la Comissió d’Agricultura del Senat al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que prenga mesures per evitar que els acords europeus amb països tercers seguisca enfonsant a la citricultura valenciana i estatal. “La presència de cítrics de tercers països“, ha relatat Mulet “ha llançat ja pèrdues per als nostres cítrics propers als 85 milions d’euros segons denuncien les organitzacions agràries que estan contemplant com el mercat s’ha inundat, en els últims anys i fins a dates ben properes, de fruita procedent d’aquest continent sense que el Govern espanyol estiga defensant als nostres agricultors i tots els interessos en joc“.

 

El representant de Compromís ha titllat a PP i PSOE com “mals gestors i traïdors al camp valencià” en no defensar la seua agricultura enfront d’altres que gaudeix de privilegis sanitaris i d’utilització de productes químics que no es permet a la producció estatal, per el que hauria d’estar prohibida la seua comercialització en els lineals dels supermercats i limitada la seua entrada al nostre país pels perills sanitaris que comporta per a la citricultura estatal. Mulet ha recordat que “van ser els eurodiputats de PP i PSOE principalment els que van votar a favor d’aquestes pràctiques i que cap ministre ha alçat el telèfon per revertir aquesta situació que tant de mal està fent als nostres agricultors, mentre veiem com altres països sí que exigeixen l’aplicació de la clàusula de salvaguarda per als seus productes afectats per aquests acords amb països tercers, com en el cas d’Itàlia amb l’arròs” i li ha preguntat per les novetats per incloure als cítrics en la llista de vegetals d’alt risc o per la implementació de campanyes de consum de cítrics i de creació d’una marca de qualitat per a la fruita produïda en les autonomies productores.

 

Mulet ha lamentat les explicacions del ministre Planas: “que el ministre beneisca la supervisió europea de l’arribada de cítrics sud-africans amb l’acceptació d’estàndards injustos i baixos controls a les inspeccions, pel simple fet que Espanya té un saldo positiu d’exportacions. Hauria caure-li la cara de vergonya per fer seguidisme d’aquestes polítiques, per la seva comprensió dels problemes però per no voler prendre mesures” i s’ha preguntat “a quí o quins interessos està defensant aquest ministre“.

 

Així mateix ha lamentat la falta de reciprocitat de les normatives europees en matèria fitosanitària i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers o l’exigència de tractament en fred a tots els cítrics procedents de països tercers amb plagues de quarantena.

 

Crisi de preus

Amb preus per terra (fins a un 23% més barata que en la campanya anterior) i fruita africana a Europa, milers de tones de mandarines -sobretot satsumes i clementines- s’han quedat sense recollir. “Per això exigim el suport del Govern a les administracions i parts afectades i li demanem que lideri davant la Comissió Europea la reclamació d’un procés de renegociació de l’Acord amb els països de l’Àfrica Meridional (Sud-àfrica) sobre les importacions de cítrics i que mentre això no passe es reclame aplicar la clàusula de salvaguarda per estar en perill el nostre sector“, ha indicat Mulet.

 

Ajudes inundacions

D’altra banda el portaveu de Compromís al Senat ha preguntat al ministre per les ajudes a afectats per la pesta porcina, les exportacions de carnis que puguen arribar al territori espanyol, o per la celebració de les eleccions al camp. Mulet ha demanat al ministre que obriga una línia d’ajudes per compensar els agricultors afectats per les afeccions a les infraestructures agràries causades per les pluges d’octubre i novembre, en ocasions com a conseqüència de la manca d’actuacions de les confederacions en el domini públic, com ha passat a la conca del riu Vaca o en el Maestrat.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.