Ontinyent recupera el seu segon refugi antiaeri i prepara una ‘Ruta de la Memòria Democràtica’

València Notícies | Redacció.– El president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la diputada de Turisme, Pilar Moncho, han inaugurat la recuperació del Refugi Antiaeri de Tortosa i Delgado, efectuada per l’Ajuntament amb ajuda de la institució provincial per al seu aprofitament turístic i cultural.

En l’acte, en el qual els assistents han viscut un simulacre de bombardeig i vist un audiovisual sobre el paper d’Ontinyent com a ciutat acollidora durant la Guerra Civil, Jorge Rodríguez ha destacat “l’esforç col·lectiu del Govern, la Diputació i totes les forces polítiques per avançar en la recuperació de la dignitat històrica”.

El president ha mostrat el seu orgull “perquè hi ha coses que no tenen valor en preu sinó en dignitat. Un poble que té els seus afusellats malament enterrats no és un poble digne, i no vull que el meu poble no siga digne. Per açò desitge agrair el treball conjunt que s’està fent pel record d’aquells gràcies als quals hui podem gaudir de la llibertat i la democràcia”.Apertura del refugio.

El també primer edil del municipi ha recordat que aquest treball ha permès en la ciutat comptar amb un altre refugi antiaeri recuperat en el carrer del Regall i amb una Aula-Museu de la 2ª República en l’edifici Lluis Vives, uns espais al costat dels quals es crearà una nova ruta turística temàtica que està previst engegar a la tardor.

Així mateix, Rodríguez ha afegit que “aquest espai serà un reclam turístic on es mostrarà el que va ser Ontinyent durant la guerra, una ciutat d’acolliment i refugi, que és el que volem que continue sent, un lloc on no es pregunta a ningú d’on ve sinó que se li convida a ser feliç i a desenvolupar la seua vida”.

El Refugi del Regall, inaugurat fa poc més d’un any, ha rebut en aquest període més de 3.000 visites de tot tipus de públic., fruit d’una aportació de 145.000 euros en ajudes del Patronat de Turisme per a dinamitzar el turisme a la ciutat, en espais com per exemple aquest segon refugi o la Casa Maians.

Les obres en aquestes dues ubicacions ja van ser visitades a l’abril per la diputada Pilar Moncho, qui va mostrar la seua satisfacció “per tornar a Ontinyent i comprovar com s’ha transformat aquest espai, la qual cosa constata que Ontinyent i el seu govern tenen aquesta mirada cap al turisme”, explicava.

La regidora de Política per a les Persones i Presidenta de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, Sayo Gandia, ha destacat també l’interès del refugi i la nova ruta turística “per a construir un discurs memorialista propi i característic d’Ontinyent, que en el marc de la Guerra Civil va tenir la peculiaritat de ser una ciutat refugi que afortunadament no va patir els efectes dels bombardejos però va saber organitzar-se per a protegir als més vulnerables”, ha apuntat.

Gandia també ha posat en valor el treball de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, formada i amb representació de tots els partits amb representació municipal, que des de 2015 ha dut a terme dues Setmanes de la Memòria Democràtica; inaugurat aquest refugi i el del Regall; col·laborat en la realització d’audiovisuals; o treballat per a impulsar l’exhumació de 10 ontinyentins afusellats en 1939, entre uns altres.

Un espai per a conservar la Memòria Històrica

El refugi de Tortosa i Delgado està situat en la Plaça de Baix, en el solar de l’antiga fàbrica de Tortosa i Delgado, als peus del conjunt històric del barri de la Vila. La data de construcció data de l’any 1938, compta amb una superfície aproximada de 85 m2 i es calcula que podria haver allotjat al voltant de 300 persones.

Aquest espai s’ha habilitat perquè puga rebre visites guiades de grups escolars, interessats, turistes i públic en general, adaptat per a persones discapacitades, amb un horari d’obertura subjecte a programacions o visites sota petició, comptant amb el personal adequadament format per a aquestes funcions.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.