Pla d’Actuació 2017 contra la plaga del mosquit tigre a través de la regidoria de Sanitat

València Notícies | Redacció.- La Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de València ha establit el Pla d’Actuació 2017 en la lluita contra el mosquit tigre, el qual s’articula al voltant de quatre objectius fonamentals. El primer d’ells és el control de la població perquè es mantinga dins dels límits tolerables per a la salut; el segon és el cartografiat de focus per tal de conéixer la situació general de la ciutat i els punts amb major activitat; el tercer, l’elaboració d’un mapa de risc del municipi i, en quart lloc, seguir treballant en les vies de comunicació amb la ciutadania pel que fa tant a la gestió dels avisos com a les campanyes de conscienciació.

El mosquit tigre va ser detectat el 2014 a l’àrea metropolitana de València i el 2015 a València ciutat. El seu control és un dels eixos centrals de l’activitat contra les plagues que desenvolupa l’Ajuntament a través de la Regidoria de Sanitat. “Este govern municipal treballa des del primer dia contra esta nova plaga que, per l’experiència d’altres ciutats on la pateixen des de fa anys, sabem que ha vingut per a quedar-se. Som conscients del problema i ho combatem amb totes les mesures al nostre abast”, en paraules de la regidora Maite Girau.Se solicita la colaboración ciudadana para detectar lugares con agua estancada.

El mosquit tigre està considerada una de les 100 espècies amb més potencial invasor a causa de la seua plasticitat; és a dir, que s’adapta extraordinàriament bé a hàbitats diferents als originaris a la seua espècie. Esta és la raó que explica la seua ràpida expansió.

Poden posar de 80 a 140 ous, que es dispersen en diversos llocs amb xicotetes quantitats d’aigua estancada. El mosquit tigre necessita aigua estancada durant una setmana aproximadament per a completar la fase aquàtica del seu cicle, per la qual cosa la majoria de les actuacions s’adrecen a previndre l’existència d’acumulacions d’aigua, o almenys a impedir que reunisquen les condicions òptimes per al desenvolupament de les larves.

“És en este punt on la col·laboració ciutadana resulta imprescindible si volem afrontar amb èxit la prevenció en la propagació d’este insecte. És necessari revisar contínuament xicotets objectes que de forma habitual mantenim amb aigua (poals, pots, joguets, abeuradors d’animals, plats de tests, etc.), la qual cosa ens ajudarà a impedir la seua propagació”, ha declarat Maite Girau.

Segons les dades arreplegades en 2016 s’observa que l’activitat del mosquit tigre es presenta a l’estiu, principalment cap a la fi de l’estació i roman activa fins a la fi del mes de novembre. Els embornals i jardins són els llocs on s’ha detectat més la seua presència.

La lluita contra el mosquit tigre no és una activitat estacional, sinó que s’estén al llarg de l’any amb diverses actuacions. Els productes que s’estan emprant són d’última generació i, a més, biodegradables; cal destacar des de concentrats bacterians específics per a la larva del mosquit fins a pintura insecticida formada per biopartícules microencapsulades de gran resistència i baixes en toxicitat.

Totes les actuacions que es desenvolupen durant el 2017 seran georreferenciades mitjançant tecnologia GIS d’última generació, amb la qual cosa s’espera obtindre un increment del 70% en la seua eficàcia. S’utilitzen càmeres termoespectrals de detecció fora de l’entorn urbà segons la normativa actual.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.