Protagonisme dels refugiats en el Ple amb una declaració institucional

València Notícies | Redacció.- La crisi humanitària que està tenint com a víctimes a les persones refugiades a la recerca d’asil per diferents raons, i l’exigència al govern d’Espanya que complisca els compromisos adquirits davant la UE per a acollir a 17.337 refugiats han sigut protagonistes del Ple de juny on, d’una banda, la moció de suport a les persones refugiades, presentada per la regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Immigració s’ha convertit finalment en declaració institucional recolzada per tota la Corporació i, per un altre, s’ha aprovat unànimement una moció d’Isabel Lozano, regidora d’Igualtat, per a impulsar el dret d’asil per motius d’orientació sexual i identitat de gènere.

Abans d’eixe vot unànime a la seua moció, per la qual l’Ajuntament es compromet a la creació d’una Oficina Local d’atenció a persones LGTBI, a instar al Govern de l’Estat a garantir el seu dret d’asil dels qui sol·liciten protecció per motius d’orientació sexual i identitat sexual i introduir un enfocament de gènere en tot el procés de demanda del dret d’asil, Isabel Lozano s’ha referit a el “escàs nombre de resolucions favorables a este tipus de peticionàries i peticionaris, al costat de l’exigència de demostrar amb proves la raó de fugida del seu país d’origen”. Ha recalcat l’especial vulnerabilitat de les persones LGTBI que aspiren a la condició de refugiats, encara que ha matisat que “no es tracta de discriminar positivament ni de fer un gueto”.Pleno del Ayuntamiento. (Pleno municipal).

Fernando Giner ha intervingut per a expressar el suport del seu grup, Ciutadans, a les “persones excloses i estigmatitzades pel fet d’expressar la seua sexualitat i gènere” i ,entre elles, a les quals ha de fugir i cercar protecció per a sobreviure “perquè són perseguides per eixa sexualitat i identitat de gènere, la qual cosa implica una vulneració dels drets humans, i nosaltres defensem la drets humans, la llibertat, la democràcia, i la llibertat de gènere, i és necessari que els demostrem la nostra solidaritat”.

També María Jesús Puchalt, malgrat expressar alguna discrepància i assenyalar que la llei estatal de 2009 “ofereix garanties davant un tema molt sensible que afecta a un àmbit molt determinat de les persones que sol·liciten asil”, ha anunciat el vot favorable del Grup Popular

Ciutats i refugiats

 Pel que fa a la declaració institucional de suport a les persones refugiades, en ella es ressalta el paper “clau de les ciutats i els municipis en l’acolliment efectiu de refugiats” i es critica que “la relació de l’Estat amb les administracions locals ha sigut escassa”. En les propostes d’acord es remarca el suport al Dia Mundial de la Persona Refugiada i s’assumeixen “com a pròpies” les demandes de la Declaració de Barcelona exigint al govern de l’Estat el compliment dels seus compromisos davant la Unió Europea, el “replantejament del procediment d’atenció social als sol·licitants d’asil”, que proporcione “informació detallada de la destinació els Fons d’Asil, Migració i Integració, així com una reunió dels signants d’eixa Declaració amb la ministra de Treball, Fátima Báñez.

Transparència

Anteriorment ha sigut rebutjada, amb l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra de les regidores i regidors del Govern de la Nau, una moció sobre “Mesures d’impuls a la transparència” presentada per Beatriz Simón en nom del Grup Popular. Simón ha criticat les actuacions de la regidoria de Transparència, argumentant baixa execució pressupostària i falta de col·laboració amb entitats com DYNTRA. ”Les propostes de l’oposició que s’han enviat han acabat en un calaix que es diu Grup Interdepartamental. La seua manera d’entendre la transparència és la de pregonar-la molt i exercir-la poc”

Roberto Jaramillo ha rebatut els arguments de Beatriz Simón. Ha qualificat la moció de “sorpresa a mitges” i ha acusado a Simón de “intentar traure rèdit polític, una nota de premsa i una moció amb dades falses i argumentant que el servci està paralitzat. L’Ajuntament treballa amb qualsevol organisme que li’l proposa. Hem tramitat milers d’expedients i treballat amb tots i cadascun dels serveis municipals, que ens coneixen com a Assumptes Interns”

Compliments electorals

Igualment ha sigut rebutjada una altra moció del portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, sobre compliment de compromisos electorals, en la qual, prenent com a referència alguns dels acords que van donar lloc al Govern de la Nau, ha demanat que “l’alcalde se sotmeta a una sessió de control a l’inici de cada Ple ordinari”, que es done publicitat prèvia a les iniciatives parlamentàries, que s’augmenten les competències i es convoque una vegada al trimestre al Consell Social de la Ciutat.

El regidor Jordi Peris ha insistit que alguns dels punts d’eixa moció “ja estan en marxa i en uns altres s’està treballant, i per tant no anem a votar-la”. Igualment ha afirmat que el Ple és l’òrgan on s’exerceix el control al govern”, i ha posat com a exemple el celebrat hui “en el qual el Govern de la Nau ha respost a 256 preguntes”. En la seua opinió, “avançar sobre propostes sobre el control del govern o del paper del Consell Social ha de ser fruit d’un debat de participació ciutadana molt més assossegat que el que estem tenint hui ací”.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.