Puig considera que l’informe dels experts en finançament és un ‘pas en la bona direcció’

València Notícies | Redacció.- El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera que l’informe fet públic per la Comissió d’Experts per al nou model de finançament autonòmic representa “un pas cap a avant en la bona direcció”, ja que ha ajudat a “visibilitzar” el “problema valencià” i al fet que “ningú dubte de la insuficiència en el finançament de la Comunitat Valenciana”.

Així mateix, el cap del Consell ha defensat que els treballs, a partir d’ara, han d’avançar cap a un “repartiment equitatiu” dels recursos que permeta garantir la igualtat entre els ciutadans a través del criteri de població que defensa la Generalitat. “Estem satisfets amb el fet que se situe clarament en el centre de l’informe la necessitat d’arribar a un acord sobre el repartiment global del pastís i la definició de quin és l’estat de benestar que volem”, ha declarat sobre aquest tema. Ximo Puig.

El cap de l’Executiu valencià s’ha expressat en aquests termes després de reunir-se amb el representant de la Comunitat Valenciana en la comissió encarregada de la revisió del model, Francisco Pérez, juntament amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando. El motiu de la trobada ha sigut analitzar l’informe fet públic per part de la comissió d’experts per a la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Puig ha subratllat que la Generalitat ha defensat sempre “un plantejament per a tota Espanya” i no solament per a la Comunitat Valenciana, i ho ha fet -ha incidit- des de “la racionalitat i el rigor”.

Al final de la reunió, Puig també ha valorat que s’avance en la postura “d’acabar amb el statu quo” amb l’objectiu de garantir un repartiment equitatiu dels fons entre les diferents comunitats autònomes que en l’actualitat no es produeix.

“Cal repensar quina és l’aportació de les comunitats forals” i també “avançar cap a una millor coresponsabilitat fiscal i cap a una gestió tributària compartida”, ha reivindicat.

Reestructuració del deute

Puig, que ha realitzat una avaluació “altament satisfactòria” del contingut de l’informe, ha precisat que “ningú dubta que cal reestructurar el deute perquè les comunitats autònomes isquen al mercat”. “Hem dit per activa i per passiva que no volem que ningú ens pague els plats trencats de la mala gestió, del balafiament i de la corrupció, però sí que volem que se’ns retornen els diners que no se’ns han donat en funció de l’infrafinançament”. “És un element que anem a discutir fins al final” perquè “és una qüestió “absolutament justa” a la qual la Generalitat no va a “renunciar”, ha subratllat.

Així mateix, el cap de l’Executiu valencià ha destacat el treball que el catedràtic Francisco Pérez està realitzant com a expert triat per a representar a la Comunitat Valenciana en la comissió d’experts convocada pel Govern d’Espanya arran de la Conferència de Presidents que va tindre lloc el passat mes de gener.

Pérez ha explicat que l’informe senta les bases per al disseny d’un nou sistema de finançament que aborde problemes com la suficiència, la solidaritat interterritorial, l’equitat o la transparència i que proporcione a les comunitats més autonomia tributària.

A més, ha apuntat que, si se segueixen les recomanacions incloses en l’informe, molts dels problemes valencians podrien trobar una solució i es podria així posar “punt final” al “tracte discriminatori” que pateix la Comunitat Valenciana.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.