Puig convoca la Comissió de seguiment pel finançament just després de l’incompliment del Govern central de reformar el sistema en 2017

València Notícies | Redacció.- El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat per a dilluns que ve, 8 de gener, la convocatòria de la Comissió de seguiment per al finançament just, després que 2017 haja acabat sense la reforma del sistema de finançament autonòmic que es va acordar per a aquest termini en la passada Conferència de Presidents a proposta de la Comunitat Valenciana. Ximo Puig.

El president ha lamentat l’incompliment d’aquest compromís per part del Govern central, i ha afirmat que “no cal més que voluntat política” per a aconseguir “un sistema de finançament just, on hi haja diversitat i singularitat entre els territoris però igualtat entre els ciutadans”.

La Comissió de seguiment està integrada per tots els grups parlamentaris valencians, per la Confederació Autonòmica d’Empresaris, els sindicats i universitats així com per la Federació de Municipis, i, segons Puig, es dedicarà a analitzar la situació amb l’assessorament d’un comité d’experts.

“Mirant en positiu s’han produït avanços durant tot aquest any, com la creació de la Comissió d’Experts, el compliment de l’objectiu que abans d’agost aquesta elaborara un informe, o l’obertura d’una comissió politicotècnica que havia d’elevar aquest informe al Comité de Política Fiscal i Financera,” ha assenyalat Puig, que, no obstant això, ha criticat la paralització del procés de reforma.

El cap de l’executiu valencià ha assenyalat que la situació a Catalunya no pot ser una “excusa” perquè el Govern central incomplisca els seus compromisos “amb els valencians i amb la resta d’espanyols”.

“No entenem per què ara es vol introduir Catalunya com a subjecte paralitzador del que s’havia estat fent durant tot aquest any”, ha manifestat el president.

Puig ha qualificat com a “perillosa” la situació de “falta absoluta de confiança en el si de les institucions”, i ha criticat la vinculació per part del Govern central de l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat a “la legitimitat d’origen de les comunitats autònomes”.

El responsable del Govern autonòmic ha recordat que “la situació d’infrafinançament de la Comunitat Valenciana és un fet reconegut i conegut perfectament pel Ministeri d’Hisenda”, per la qual cosa l’incompliment dels terminis per a la reforma autonòmica “només crea desafecció i confrontació estèril entre les institucions”.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.