Puig defensa que la societat valenciana ‘té la voluntat d’avançar cap a la llibertat des de la igualtat’

foto1València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que la societat valenciana “encara és molt imperfecta, però té la voluntat d’avançar cap a la llibertat des de la igualtat”, i ha expressat “el suport del Consell a les reivindicacions de les dones i a la vaga feminista”.

Així s’ha manifestat el cap del Consell a la sessió de control de les Corts valencianes, una sessió a la qual les conselleres i bona part de les diputades no han assistit, i on Puig ha assegurat que “hui es un dia de la dona treballadora històric, un dia en que 170 països del món han convocat una vaga feminista”.

El president, a més, ha manifestat el seu suport “a totes les dones que paren i també a aquelles que comparteixen les reivindicacions i que per la seua situació personal o laboral no poden parar”.

En aquest sentit, Puig ha defensat la importància de la vaga “per totes les dones que treballen el doble, que es fan càrrec del seu treball i del treball a casa, i cobren un 25% menys i no tenen el reconeixement social que mereixen”, o les que “colpegen el sostre de cristall fins trencar-lo com ho ha fet esta setmana la catedràtica Mavi Mestre, la primera rectora de la història de la universitat pública valenciana”.

A més, el president ha explicat que “aquesta no és una vaga de dones contra homes”, sinó “una vaga de totes les dones i tots els homes que creuen en la igualtat, front a quins justifiquen la discriminació”. “No és -ha prosseguit- una vaga elitista, sinó contra els elitismes que s’apliquen tan sols pel fet de nàixer home o dona”.

Per això, Puig ha fet una crida per evitar la equidistància, ja que, com ha explicat, “és el feminisme el que ha fet avançar a la societat cap a la igualtat”, mentre que, ha postil·lat, “el masclisme és l’odi”.

Així, el president ha assegurat que el Consell “no pot ser neutral”, perquè front a “la crueltat de les xifres” els poders públics tenen, ha explicat, “l’obligació política i ètica d’actuar”.

Durant la seua resposta a les preguntes dels grups parlamentaris, Puig ha enumerat algunes d’aquestes xifres, com les de la taxa d’atur, que és un 19’1% per a les dones i d’un 14’8% per als homes; la d’una discriminació salarial del 25’5%; les del treball a temps parcial, que afecta a 400.000 dones front a 25.000 homes; o que «només» hi ha un 22’5% de dones als consells d’administració i un 5’9% a les presidències.

En aquest sentit, el president ha recordat les mesures que ha pres el que ha s’ha referit com a” primer Consell paritari de la historia de l’autogovern”, com és el cas del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, l’extensió de la Xarxa Valenciana d’Agents d’Igualtat a 78 Ajuntaments, la posada en marxa amb les policies locals de programes específics de formació per a l’atenció i intervenció en casos de violència de gènere, la incorporació al Servef d’un equip de psicòlogues per atendre víctimes de violència masclista, l’equiparació de les indemnitzacions a les víctimes del masclisme a las del terrorisme, o l’obertura de l’Oficina d’Atenció a Víctimes del Delicte.

Per altre costat, el cap del Consell ha denunciat que “quasi el 70% de las hores dedicades al treball domèstic les realitzen les dones”. Puig ha explicat que, per tal de resoldre aquesta problemàtica, el Consell ha encetat diverses mesures, com estendre el permís de paternitat a les 6 setmanes, “canviar totalment el sistema d’atenció a la dependència”, o incrementar aquestes ajudes. “Som la comunitat que més ha incrementat la despesa en dependència”, ha incidit.

Sobre aquest tema, el president ha explicat que s’ha recolzat els cuidadors desenvolupant la figura del cuidador no professional remunerant-lo, proporcionant serveis d’atenció infantil i de persones majors, eliminant-los els copagaments, i treballant en l’extensió de l’educació de 0 a 3 anys. A més, ha avançat, “als pressupostos de 2018 s’augmenta el bo infantil als 42 milions d’euros , de manera que que en el curs 2018-2019 totes les aules de dos anys de les escoletes municipals siguen gratuïtes”.

A més, el cap del Consell ha recordat que el Consell ha defensat un sistema integral de llicencies remunerades de paternitat per a tots els treballadors, i que a a la proposta de reforma constitucional que s’ha presentat es plantege implantar nous drets per tal d’evitar que “hi haja espanyols de primera i espanyoles de segona”.

Justícia 

A preguntes dels grups parlamentaris sobre la situació del sistema de justícia valencià, el president ha assegurat el pressupost és en 2018 un 22% que al 2015. Entre altres mesures, ha explicat que “al 2018 es posaran en marxa 14 nous òrgans judicials a la Comunitat”, i que “s’està construint una justícia al costat dels ciutadans”.

Així, ha assenyalat que “s’ha instaurat “un nou model de justícia gratuïta, que “amplia el ventall protector a grups i col·lectius socials necessitats de suport institucional”. “Volem garantir la justícia, i, per tant, la igualtat d’oportunitats”, ha recalcat el president.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.