Puig: ‘El Consell vol tornar la dignitat al valencià perquè siga de veritat una llengua pròpia i no subsidiària de cap altra’

València Notícies | Redacció.- El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el Consell treballarà per “tornar la dignitat” al valencià i aconseguir així convertir-lo en una llengua pròpia a la Comunitat Valenciana que mai més quede “minoritzada” ni siga “subsidiària de cap altra”. Trabades en la Safor.

El cap del Consell ha assistit a la XXIX Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor – Valldigna, que aquest any s’han celebrat a localitat de El Real de Gandia, on ha participat en el lliurament de premis als centres docents i les associacions que han intervingut a aquesta festa per la llengua, i ha recorregut diversos tallers i estands instal·lats als carrers.

A la seua intervenció, Puig ha defensat la tasca del Govern valencià per recuperar la llengua i ha insistit en que “mai més baixarà els ulls” davant ella. En eixe sentit ha recordat, en referència al decret de plurilingüisme impulsat per la Generalitat, que l’objectiu bàsic és que “els xiquets i les xiquetes valencianes, en acabar la seua etapa escolar, sàpiguen valencià, castellà i anglés”.

A la Comunitat Valenciana, ha afegit el cap del Consell, hi ha una part de la societat “molt majoritària” que parla valencià, per la qual cosa “no és possible que el valencià continue sent una llengua minoritzada”, ha assenyalat.

“Ara és el moment d’anar avançant en un camí que ens porte a una societat més avançada, més justa i solidària, on la gent tinga treball, benestar, i cultura” ha afirmat el President, qui ha recordat, al mateix temps, que per a aconseguir-ho és necessària una radiotelevisió valenciana pública i de qualitat”. “No ens poden tornar a dir ‘pa o cultura’, no. Volem pa, treball i cultura. I volem viure en valencià” ha conclòs.

Prèviament, Puig ha realitzat una visita institucional a l’Ajuntament de El Real de Gandia, on ha subratllat que aquest és un poble “que ha lluitat sempre per ser un espai de convivència i tolerància, valors que identifiquen al poble valencià”. A més, ha afegit que El Real de Gandia és el “millor” escenari per organitzar una trobada que és un símbol del futur i l’educació en valencià.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.