Puig insta a institucions i associacions de víctimes a treballar conjuntament per a alçar la ‘hipoteca del silenci’ heretada de la Guerra Civil i el franquisme

València Notícies | Redacció.– El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat a les institucions i associacions de víctimes a treballar conjuntament amb l’objectiu d’alçar la “hipoteca del silenci” heretada de la Guerra Civil i el franquisme.

El cap del Consell s’ha expressat en aquests termes durant la seua visita a l’excavació de la fossa comuna 113 del cementeri de Paterna, on s’estima que jauen els restes de entre 52 i 60 persones que van ser afusellades en dos saques executades el 18 de gener de 1940 i el 19 de setembre de 1941. Puig durante su visita a la excavación de la fosa común 113 del cementerio de Paterna.

Puig ha recordat que el Govern valencià, a través del projecte de Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, pretén “participar en eixe procés de recuperació, de reparació, i també de visió de futur”. El president ha visitat la fossa acompanyat del regidor de Paterna, Juan Antonio Sagredo, i del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, entre altres.

Es tracta, tal i com ha assegurat el president, de dotar d’un marc legal a aquesta qüestió dins del context general de la Llei de Memòria Històrica estatal, “que desgraciadament el Govern d’Espanya no està impulsant”. En aquest sentit, Puig ha lamentat que el Govern central no s’implique en una “qüestió de país”, com sí ho estan fent la Diputació de València o distints ajuntaments de la Comunitat Valenciana.

“Un país no pot tindre futur si no sap recompondre el seu passat adequadament, i a nosaltres en agradaria que el Govern d’Espanya tinguera una actitud molt més raonable en quant a memòria històrica”, ha assenyalat Puig, que ha afegit que no és possible “mirar cap al futur amb esperança si no som capaços de reconéixer-nos i de reparar el que va ser una agressió sense límits contra la llibertat”.

“Hem d’ensenyar el que va passar, reflexionar sobre això i assumir el passat perquè mai torne a passar”, ha subratllat Puig, que ha puntualitzat que la partida dels pressupostos de la Generalitat destinada a la memòria històrica per al pròxim any permetrà que existisca una acció “permanent” des del Consell sobre aquest àmbit.

Per aquest motiu, ha insistit que accions com la realitzada en la fossa comuna 113 del cementeri de Paterna constituïxen una reparació “col·lectiva”, i no sols la d’un “dret absolutament legítim”, que és el de que “les famílies puguen soterrar els seus familiars, que van ser ajusticiats d’una forma miserable”.

El cap de l’Executiu valencià ha mostrat la intenció de col·laborar amb altres institucions per a erigir a Paterna un memorial o centre d’interpretació per a totes les víctimes del franquisme, “perquè és l’única manera que no s’oblide per sempre el que va passar”. “No es por permetre que desaparega el relat històric, perquè sense relat històric no som res”, ha conclòs.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.