Rascanya, Poblats dels Nord i Camins al Grau són els districtes amb major inversión dels pressupostos participatius

Valencia Noticias | Redacción.- Tal com ha explicat el regidor Jordi Peris, la distribució s’ha realitzat en funció de criteris de població, renda per càpita i equipaments existents ja en cada districte.

La Junta de Govern Local ha aprovat hui la distribució per districtes del pressupost de 7 milions d’euros destinat a inversions en els barris, d’acord amb els criteris establits per a la realització de la Consulta Ciutadana que ha de determinar la llista definitiva de projectes a executar. Les votacions començaran en 3 setmanes.

Així ho ha recordat hui el regidor de Transparència i Democràcia Participativa, Jordi Peris, que ha donat a conèixer el pressupost assignat a cada districte, i ha explicat els criteris per a la distribució.

Peris durante la rueda de prensa.
image-311211

Els districtes que rebran més recursos seran Rascanya (515.223 euros), Pobles del Nord (372.378 €) i Camins al Grau (468.966 €). Jordi Peris ha destacat que les pedanies del nord rebran una quantitat important “per a una població que és relativament reduïda, però que ha patit una clara falta d’equipaments i que té una renda per càpita significativament baixa”, ha explicat. “La lògica distributiva repercutix favorablement en este tipus de districtes”.

El regidor de Transparència ha qualificat esta iniciativa de “gran transcendència perquè afecta tot el conjunt de la ciutat”. Per açò, s’han establit una sèrie de criteris per a donar coherència a la distribució dels recursos. “Davant de la ciutat que teníem, dels grans projectes del PP, esta és una iniciativa que vol respondre a les necessitats dels barris des de la perspectiva i des de les qüestions formulades per la mateixa gent que viu en eixos barris”, ha manifestat.

En este sentit, hi ha afegit que la lògica que ha marcat l’administració dels recursos disponibles “ha sigut clarament redistributiva”. “Davant les desigualtats que hi ha en esta ciutat –ha afirmat– hem considerat que els 7 milions haurien de contribuir a redistribuir la riquesa en la ciutat en termes d’equipaments en els diferents barris per a afavorir els que més ho necessiten en termes de dotacions”.

Tres són els criteris utilitzats: població, renda per càpita i una valoració dels equipaments de cada barri (servicis socials i salut; educació, salut i cultura; mobilitat i medi ambient; seguretat; i activitat econòmica). A més, s’ha establit una partida mínima de 80.000 euros per a cadascun dels districtes.

Per la seua banda, els districtes que menys pressupost tenen assignat són Ciutat Vella (148.433 €) i el Pla del Real (246.571 €). Peris ha subratllat el cas de Ciutat Vella, “amb una població relativament reduïda, però amb una renda per càpita de les més altes de la ciutat, i amb molts equipaments”. No obstant açò, hi ha afegit que cal tindre en compte que este districte “té previstes altres intervencions importants en el Pressupost ordinari, la qual cosa ha sigut també tinguda en compte”.

L’ESTUDI DE VIABILITAT ESTARÀ CONCLÒS A MITJAN FEBRER

En estos moments, les propostes emeses per la ciutadania i treballades en les juntes estan sent analitzades pels servicis tècnics de l’Ajuntament. Els empleats públics estan analitzant-ne la viabilitat, tant econòmica com tècnica i legal, i realitzant una estimació pressupostària. Es calcula que tot açò estarà enllestit cap al pròxim 15 de febrer, i els informes tornaran als grups de treball de les juntes municipals de districte per a tancar la llista definitiva de projectes sotmesos a consulta.

Quant a la consulta en si, es realitzarà entre el 22 de febrer i el 4 de març mitjançant votació oberta. Jordi Peris ha anunciat que prèviament es realitzarà una campanya de comunicació intensiva “perquè ningú no es quede sense saber-ho i sense poder participar”. La campanya començarà el 8 febrer en suports com ara Bussi, línies EMT, màrqueting en línia i en xarxes socials, així com una sèrie de columnes impreses amb la informació, que s’instal·laran en dependències municipals (biblioteques, centres de joventut, mercats, centres de majors, centres socials…).

La ciutadania podrà votar a través de la web mitjançant registre previ. A més, s’establirà un dispositiu especial en les juntes municipals de districte per a donar suport a les persones que tinguen dificultats amb l’accés a internet. Quant al sistema de votació en si, cada veí podrà seleccionar els tres projectes del seu districte que més li agraden. “I el 4 de març –ha assegurat el regidor Peris– confiem que ja tindrem la selecció feta de tots els projectes que, d’acord amb la perspectiva de la gent que viu en la ciutat, responga a les necessitats d’inversió en els seus barris respectius”.

A preguntes dels periodistes, Jordi Peris ha explicat que en el cas que el desenvolupament d’un projecte no esgote tota la dotació pressupostària prevista per al seu districte, s’abordaran més projectes fins a anar completant el pressupost. En cas contrari, el projecte queda descartat per falta de viabilitat econòmica i es passa al següent. Tal com ha subratllat el regidor, “el procés no s’esgota en la votació, ja que tota la informació recopilada sobre les propostes veïnals és molt valuosa, i es redistribuirà entre les regidories perquè puguen ser considerades, a part d’esta consulta. Es tracta –ha conclòs– de rebre el pols directe de les demandes de qui viu en esta ciutat”.

Durant la seua trobada amb els mitjans de comunicació, el delegat de Transparència ha tingut paraules de reconeixement per als empleats municipals del Servei de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, SERTIC, que han desenvolupat el sistema informàtic de registre i votació. “S’utilitzarà un mecanisme d’autentificació de l’usuari segons les dades del Padró Municipal –ha explicat Peris. El sistema assigna a cada veí el districte sobre el qual vota, que és en el qual està empadronat”. “Per açò –hi ha afegit– vull realitzar una valoració molt positiva de l’equip tècnic de funcionaris municipals, que han disposat d’una eina totalment nova i en un temps rècord”.

Al final de la roda de premsa, el portaveu municipal Jordi Peris ha donat a conèixer també que la Junta de Govern Local ha aprovat hui el cessament de la que fins ara era la secretària del Grup Municipal Popular, María del Carmen García Fuster, “tal com s’havia anunciat en dies passats –ha recordat l’edil– que des de l’equip de Govern s’havia exigit al Grup Popular que cessara”. “Este cessament s’ha consumat hui a instàncies del mateix Grup Popular, que l’ha demanat i s’ha fet efectiu”.

 

 
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.