Representants de tots els sectors de les festes de falles s’uniran en una comissió de seguiment de la declaració de Patrimoni de la Humanitat Unesco

València Noticies | Redacció.- El Ple de l’Ajuntament ha aprovat hui la creació d’una comissió de seguiment de Falles UNESCO que, en cas d’obtindre el reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, “vetlarà per la salvaguarda, potenciació i promoció dels elements patrimonials de les Falles i de la pròpia festa”. L’entitat estarà integrada per tots els agents que formen part de la festa.

Tant l’equip de govern com el Grup Ciutadans han abonat esta moció del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, plantejada com a alternativa a una proposta inicial del Grup Popular. La comissió es crearà a partir de novembre del 2016, mes en què està previst que la UNESCO faça públics els seus reconeixements. Si no s’obtinguera tal reconeixement, la comissió es dedicarà a l’anàlisi de les causes i establirà “els criteris de millora per a continuar treballant en la busca de l’excel·lència per a la nostra festa”.

La proposta del regidor Fuset preveu que la comissió de seguiment de Falles UNESCO serà impulsada per este Ajuntament i estarà formada per representants dels principals agents de la festa: Gremi d’Artistes Fallers, Col·legi d’Art Major de la Seda, Federació de Bandes de Música, Interagrupació de Falles, l’Associació d’Estudis Fallers, sector d’empreses pirotècniques, així com representants de la Junta Central Fallera, de les universitats públiques valencianes i d’altres entitats i institucions amb relació directa amb les Falles i els seus elements patrimonials.

Pleno del Ayuntamiento de Valencia.
image-348069

La moció inicial plantejada pel regidor del Grup Popular, Félix Crespo, ha suscitat un agre debat entre este i el delegat de Cultura Festiva, Pere Fuset, el qual ha retret Crespo que fins ara no haja treballat per les festes en els termes d’unitat i cohesió que sí que citava, no obstant, en la seua moció; i ha assegurat que “l’àmbit de la festa no serà espai per al rebombori polític, sinó per a la cohesió; i esta candidatura UNESCO –ha afirmat- és una oportunitat excel·lent per a fer pinya”.

“Però vosté –li ha recriminat a Crespo- només ve a blanquejar la seua imatge i el treball que no han fet abans”, i li ha recordat que la campanya de promoció de la candidatura de les Falles de València “ja està en marxa”. L’edil ha rebutjat la proposta del Grup Popular perquè la comissió de seguiment tinga funcions de “fiscalització i control dels recursos destinats a la promoció”, per entendre que ja hi ha espais per a això, com la Junta Central Fallera, i per a evitar “que la candidatura siga un espai per a fer oposició”.

En el seu torn de rèplica, el regidor Félix Crespo ha acusat Fuset de “fer pinya només amb qui li convé i amb qui l’aplaudix”, i l’ha titlat d’actuar “amb displicència i amb arrogància”. Davant de les referències de Fuset a l’actual situació de quasi tots els regidors del Grup Popular, Félix Crespo ha assegurat sentir-se “molt orgullós de ser del PP”, a la qual cosa l’edil de Compromís li ha respost que “segons pareix, és el PP el que no està molt orgullós de vostés”.

Després d’este encreuament d’afirmacions, Fuset ha reconduït el debat i ha conclòs apel·lant la importància que siga “la societat civil la que agarre el timó”, i ha assegurat que la nova comissió de seguiment “serà civil i no política”. L’acord plenari serà traslladat a la Junta Central Fallera i a l’Assemblea de presidents de comissions falleres.

RESPECTE CAP ALS FUNCIONARIS

La tensió entre els regidors s’ha repetit al terme de la sessió plenària, en este cas entre la delegada de Protecció Ciutadana, Sandra Gómez, i el regidor del Grup Popular, Vicente Igual.

Ha sigut durant l’apartat de precs i preguntes, quan Gómez ha pres la paraula per a demanar als membres de la corporació “respecte cap als funcionaris”, en referència a un fet ocorregut, segons pareix, este mateix matí quan, segons el relat de la delegada, el regidor Vicente Igual ha amenaçat  un dels agents de la Policia Local que custodiava l’accés a l’hemicicle amb la frase: “Vés en compte amb mi”.

Tal com ha narrat Sandra Gómez, l’origen del conflicte arranca dies arrere, quan “el senyor Igual va traure del seu lloc de treball a l’agent perquè li obrira les portes d’accés a les dependències de l’Ajuntament amb la seua pròpia targeta, i este va demanar a l’edil la seua identificació”. La regidora ha qualificat l’actitud d’Igual de hui cap al policia d’“inadmissible”, i ha afirmat que “s’ha acabat l’època de la supèrbia, l’altivesa, i les pràctiques mafioses”.

En la seua rèplica, el regidor Igual ha manifestat el seu disgust, qualificant l’actitud de la regidora de Protecció Ciutadana de “lamentable”, i ha afirmat que “en més de 20 anys en l’Ajuntament mai he tingut cap incidència amb cap funcionari”. Igual ha qualificat de “rotundament fals” el relat de Sandra Gómez i ha donat la seua versió d’allò ocorregut, explicant que, en el seu dia, va demanar a l’agent que li obrira la porta ja que s’havia oblidat  la seua targeta d’accés, “i tal agent em va demanar el DNI perquè m’identificara”. L’edil popular ha refusat “entrar en detalls” i ha qualificat la situació hui en el ple de “molt dolorosa”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.