Serveis CCOO celebra l’èxit que les mútues reconeguen les malalties professionals de les cambreres de pisos

20180831_CamarerasPiso

L’acord aconseguit ahir en la “Mesa per la Qualitat en l’Ocupació en el sector d’Hostaleria” afectarà unes 7.500 persones al País Valencià. “El reconeixement de MP és un dels objectius pels quals portem anys lluitant, seguirem enfrontant el subregistre i la subcontractació” Jose M. Mandingorra

El sindicat considera un gran avanç aquest acord, aconseguit després d’anys de reivindicacions tant en l’acció sindical, com a través de la negociació col·lectiva com en matèria preventiva, per dignificar les condicions de treball d’un dels col·lectius més vulnerables i precaris del sector.

Segons el secretari general de Serveis CCOO PV, JM Mandingorra, de les 19.157 persones treballadores d’hotels al País Valencià, s’estima que unes 7.500 empleades en l’àrea de pisos resultaran directament beneficiades per l’Acord.

Segons l’informe publicat per INVASSAT L’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball, el 82 % de les persones entrevistades, empleades en l’àrea de pisos, pateixen trastorns musculoesquelètics. En el període juliol/juny, dels 1.017 accidents amb baixa registrats en l’epígraf hoteler, el 52 % corresponien a trastorns musculoesquelètics i d’aquests, el 54,9 % afectaven dones.

El 52 % del total d’accidents de treball amb baixa són originats per trastorns musculoesquelètics, que es concentren en monyica, colzes i extremitats, el 54,9 % dels quals són patits per dones.

L’Acord d’ahir significa un avanç molt important en el reconeixement d’aquestes patologies i la instrucció donada a les mútues per a aqueix reconeixement de malalties professionals.

Subregistre i subcontractes

Serveis CCOO PV reitera la denúncia del subregistre d’accidents de treball en aquest col·lectiu, i factors com el tractament de les malalties laborals com a comunes, que deriva en un ús abusiu de mecanismes pal·liatius (descansos preventius i automedicació) per eludir baixa mèdica.

La tendència creixent de subcontractació en el sector és un factor que augmenta el risc de elusió del reconeixement de les malalties professionals, fins i tot malgrat la creació per l’Institut Nacional d’Ocupació d’un codi propi d’ocupació (CNO) per a cambreres de pisos.

Les empreses subcontractades no es regeixen per l’enquadrament en l’activitat econòmica d’hostaleria, sinó en la neteja o altres activitats (empreses multiserveis) d’ací la importància que les externalitzacions queden ben regulades en els convenis col·lectius.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.