Treballant per l’Albufera, protegint el futur del parc natural

Albufera01
image-166684

Possiblement és el Parc Natural més conegut de la geografia valenciana. Té una extensió de més de 21.000 hectárees i comprén els termes municipals de tretze pobles. En definitiva, és l’exemple més representatiu i valuós de la Comunitat Valenciana. No cal més descripcions: el tresor natural que ens ocupa és l’Albufera.

En la tasca de manteniment i recuperació d’este espai natural, el Consell i Paradores han firmat un conveni per a posar en marxa diverses tasques: recuperació d’habitats naturals, dotació d’equipaments per a usos conservacionistes i activitats de divulgació, entre altres. En esta línia, la directora general de Medi Natural, Salomé Pradas, destaca que la finalitat d’este conveni “és aconseguir la corresponsabilitat en el treball de conservació i protecció del nostre medi natural”. Concretament Paradores, sota l’assistència dels técnics de la Conselleria d’Infraestuctures, Territori i Medi Ambient, desenrotllaran les activitats per a complir allò firmat al conveni. A més, ha començat la campanya “Tots per l’Albufera”, que pretén unir tot tipus de fundacions, associacions, grups i organitzacions per a cuidar d’este espai tan singular.

Pròximament, als voltants del Parador de Turisme del Saler, es crearan àrees de regeneració d’ecosistemes naturals per a la recuperació d’habitats com els sistemes dunars mòbils, les dunes fixes o les mallades. És molt important perque ací és on es troben espècies destacades de fauna i flora d’especial interés per a la biodiversitat.

Tasques de divulgació

Així mateix, perque tots puguem seguir coneixent de ben a prop este llac i els seus voltants, Paradores realitzarà un itinerari natural amb la corresponent senyalització, construirà un mirador-observatori d’aus i crearà un punt d’informació sobre el parc i la resta d’espais protegits de la Comunitat. Però no sempre ha passat així, tal i com assenyala el responsable dinamitzador del Parc Natural, José Segarra: “L’Albufera ha sigut, durant molt de temps, una gran desconeguda”. Per això, cal seguir treballant per a donar a conèixer este paratge natural a tot el món. En esta línia, ja s’han dut a terme jornades de voluntariat, on es treballa a diverses zones de difícil accés per a les màquines de neteja. També són importants les xarrades informatives i la celebració de dies internacionals com el de la muntanya o el de les aus. Pradas afig: “És molt important que este treball de conservació i protecció del nostre medi no sols quede com alguna cosa de l’Administració, cal també que la societat civil estiga disposada a involucrar-se en esta faena”. A la fi, les xifres al voltant de l’Albufera mostren un bon resultat. Tant és així que a l’any es computen un total de 34.000 visites.

Tanmateix, es crearà un Codi de Bones Pràctiques, que se centre en l’economia i la gestió dels recursos hídrics, en reduïr el perjuí dels llums de les instal·lacions, en el tractament de residus i en la utilizació de productes fitosanitaris de baixa toxicitat, que alteren en la menor mesura el medi natural.

Marca Parcs Naturals

Amb l’objectiu de crear un distintiu per als productes naturals, artesans i aquelles activitats de turisme a la naturalesa dins dels Parcs Naturals de la Comunitat, s’ha creat la “Marca Parcs Naturals”. La finalitat és crear una denominació d’origen per als productes i servicis, que actue com a segell de qualitat associat als valors ambientals i culturals dels espais naturals on s’ubiquen. La tòfona de Vistabella, la mel de la Serra de Mariola, l’oli de la Serra d’Espadà o les tomaques del Perelló són alguns dels productes que recentment han aconseguit dita distinció.

Tots per l’Albufera

Seguint amb els treballs de manteniment i protecció del Parc de l’Albufera, ha començat la campanya “Tots per l’Albufera”. En total són quatre les línies d’actuació preferents d’esta campanya. En primer lloc, es pretén tornar a pintar les antigues casetes de les marjals. També es durà a terme l’eliminació de plantes exòtiques que amb el pas del temps han anat desplaçant la flora autòctona. A més, es faran tasques de repoblació d’arbres de ribera i altres plantes autòctones, com ara el lliri groc. Per últim, se substituiran els tancaments de parcel·les amb materials com ara el plàstic, per altres que es basen en tanques amb vegetació originària del lloc.

Vies d’accés al Parc Natural de l’Albufera

Si després de conèixer un poc més tot el que s’està fent per conservar i protegir este espai natural vols disfrutar-lo en viu, ho tens molt fàcil. Si arribes des de València, la principal via d’accés la trobaràs a la autopista del Saler (CV-500), o també per la carretera N-332, prenent l’eixida de Silla. Des de l’interior, es pot accedir des de la A-3, incorporant-se per la V-30 en direcció Port, fins trobar l’eixida del Saler. Si viatges des d’Alacant cal que arribes per la Pista de Silla, prendre la V-30 direcció Port-El Saler. L’eixida cap al Saler es troba cap a la dreta, cal agarrar este desviament i continuar per la CV-500.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.