Un documental mostrarà “detalls inèdits” de la Dama d’Elx

image_content_4689595_20160415183210La Càtedra Dama d’Elx de la Universitat Miguel Hernández (UMH) ha produït un documental en el qual es mostraran “detalls inèdits” del bust ibèric, amb motiu del 120 aniversari del seu descobriment, que es commemorarà divendres que ve, 4 d’agost.

El documental “120 anys: Històries de la Dama” retrocedeix al moment de troballa del bust en l’actual jaciment arqueològic de l’Alcudia, en el terme municipal d’Elx, i se centra en alguns personatges claus del seu descobriment i la venda de la peça, així com l’estudi i protecció de Vila Illici, segons han avançat fonts de la UMH.

De pedra calcària i considerada una obra mestra de l’art ibèric, que els experts daten entorn del V a. de C., la Dama d’Elx va ser trobada el 4 d’agost de 1897 en el citat jaciment per un xic de 14 anys que col·laborava en uns treballs agrícoles, Manuel el Campello Esclapez.

La seua troballa va despertar prompte l’interès d’arqueòlegs i entesos a nivell internacional, va ajudar a catalogar l’art íber i va situar a l’Alcudia en objecte d’estudi i de la mirada d’investigadors i mecenes, ansiosos per trobar peces de la bellesa i rellevància de la Dama.

El documental, segons els seus autors, suposa un “viatge íntim” al passat, que compta amb els testimoniatges d’estudiosos que aportaran llum sobre els grans dubtes que s’han mantingut des de llavors, com el motiu pel qual no es va tornar a excavar més en el lloc on va aparèixer la Dama.

També s’analitza si Pierre París, qui havia adquirit en 1897 la Dama d’Elx (es diu que va pagar per ella 4.000 francs de l’època) per a la seua exhibició en el Museu del Louvre, i el seu adjunt Eugène Albertini sabien realment on es va trobar la Dama o van ser informats erròniament del punt en fer les seues excavacions en 1905 per por de que espoliaren el jaciment.

D’altra banda, es donaran a conèixer detalls i anècdotes inèdites explicades pels descendents de Manuel el Campello sobre la casual troballa que va marcar la seua vida.

El documental es projectarà al públic el 4 d’agost en la Plaça del Congrés Eucarístico, al costat de la Basílica de Santa María, després del tradicional acte organitzat per la Real Ordre de la Dama d’Elx.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.