Una proposta d’arquitectura sostenible per a revitalitzar La Base Alinghi

 – Un equip internacional i transdiciplinar d’estudiants de màsters universitaris elabora una proposta per a replantejar l’ús de la Base Alinghi.
– Es tracta d’un dels nou projectes presentats en el taller Interdisciplinary Sustainable Architecture (ISA)- Lab, organitzat per la Universitat Politècnica de València.

València,
– La Marina de València continua amb el procés participatiu per a dotar de nous usos a les instal·lacions situades en el recinte marítim. El Consorci València 2007 (CV07), gestor de La Marina, s’ha implicat en el taller Interdisciplinary Sustainable Architecture (ISA)- Lab, organitzat per la Universitat Politècnica de València (UPV), amb el llançament d’una proposta: repensar l’ús de l’antiga Base Alinghi, des d’una perspectiva de sostenibilitat. En este sentit, el projecte Alinghi s’adequa a l’objectiu del taller, que és “detectar i engegar solucions de sostenibilitat en col·laboració transdisciplinar”, segons explica Javier Orozco, coordinador d’ISA-Lab i director de l’Àrea d’Acció Internacional de la UPV.

En ISA-Lab col·laboren universitats de prestigi de tot el món que seleccionen als alumnes de màster amb millor expedient acadèmic per a desenvolupar cadascun dels projectes proposats en el taller. Concretament, en el projecte Alinghi ha treballat un equip format per Roshni Krishnan (Carnegie MellonUniversity), Young Yoon Kim (University of British Columbia) i Patricia Pérez (Universitat Politècnica de València), les especialitats dels quals són el disseny sostenible, l’enginyeria química i l’arquitectura, respectivament.
La Base Alinghi

El projecte de revitalització del Alinghi s’ha basat en tres objectius: incrementar la sostenibilitat i atractiu de l’edifici, integrar-lo en el seu entorn i seleccionar els materials òptims. “No es tracta de la mera rehabilitació, sinó de la seua integració amb l’entorn del front marítim, de la seua adequació per a desenvolupar activitats vinculades a la ciutadania i que responga al requeriment d’espai social que és La Marina de València”, afig Orozco.
El projecte servirà com una de les premisses a incloure en els plecs per a l’adequació i explotació de la Base Alinghi.

Projecte Alinghi
En primer lloc, els autors de la proposta han identificat diferents qüestions clau: l’absència de zones verdes i d’usos públics en l’àrea circumdant a la Base, el propòsit temporal de la seua construcció, la necessitat de millora de la façana i de l’eficiència de l’edifici, la barrera al públic que suposa el seu clos i la manca d’una programació funcional. Per a abordar estos problemes, han desenvolupat una sèrie de propostes partint de la visió de l’Alinghi com a centre per a la innovació, la cultura i la sostenibilitat.

Desenvolupament de l’entorn
Recentment el Consorci ha obert un concurs d’idees per al disseny d’un skatepark i de la urbanització del seu entorn. Per a completar esta actuació i augmentar el tràfic per als vianants de la zona, l’equip proposa també instal·lar un parc infantil, un carril running, un carril bici i espai verd amb zones de descans amb ombra.

Usos de l’edifici
Amb la premissa d’un ús polivalent de l’edifici, l’equip aposta pel disseny d’un espai

funciones alinghi

obert i flexible on situar espais de rendiment, restaurants, tendes i carrers semi-oberts en la planta baixa. Proposen també la instal·lació d’un mercat sostenible (reduint residus) amb agricultors locals i restaurants de concepte “des de la granja fins a la taula” i, com a espai principal, un lloc versàtil on organitzar esdeveniments comunitaris (presentacions, projeccions, exposicions d’art, convencions, festivals etc) que involucre a artistes locals, emprenedors i innovadors. Alguns dels referents presentats han sigut el Mercat a orri de Londres o The Soap Dispensary en Vancouver.

Solucions de sostenibilitat
Quant a solucions de sostenibilitat, proposen també millores en la façana i en l’eficiència energètica, tals com la instal·lació d’una paret verda per a projectar ombra, panells solars, finestres hermètiques i tèrmicament eficients, sistema d’il·luminació HVAC i actualitzacions de controls. Estes actuacions repercutirien també en l’aparença i atractiu de l’edifici, que es convertiria en un espai vibrant amb connectivitat a l’aigua i un escenari obert per a cobrir les necessitats de la comunitat en general.entorno Alinghi

Sobre ISA-Lab

El taller Interdisciplinary Sustainable Architecture (ISA)- Lab, organitzat per la Universitat Politècnica de València (UPV), ha celebrat enguany la seua segona edició, de l’11 al 15 de juny. En esta ocasió, trenta estudiants de deu nacionalitats diferents han participat en un total de nou projectes, que havien de comptar amb els següents requisits: estar pendents d’execució, que s’engeguen en el termini d’un any i que requerisquen un enfocament transdisciplinar.
La conferència d’obertura de ISA-Lab va ser a càrrec de Ed Rubin, Premi Nobel de la Pau 2007, amb la presentació “Climate Change Challenges and Opportunities”.

 

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.