Valle de los Caídos, de totes les recomanacions de la Comissió d’Experts el Govern únicament ha reparat el monument malgastant diners públics 

carles-muletEl Senador de Compromís, Carles Mulet, entre diverses iniciatives parlamentàries A quines conclusions va arribar la Comissió d’Experts creada sobre el mausoleu franquista de El Valle de los Caídos? s’ha complit amb aquestes recomanacions?

La resposta del Govern és : En referència a les conclusions a les quals va arribar la Comissió d’Experts sobre El Valle de los Caídos, s’indica que el seu informe de 29 de novembre de 2011 és públic i es troba accessible en la següent adreça electrònica: http://www.memoriahistorica.gob.es/es-es/paginas/index.aspx ( adreça incorrecta, la que sí dirigeix és http://digital.csic.es/bitstream/10261/85710/1/informe%20COMISION%20EXPERTS%20BARRE%20CAÍDOS%20PDF.pdf)

Les recomanacions incloses en aquestes conclusions són del màxim interès i requereixen, tal com elles mateixes estableixen, els més amplis consensos socials i polítics. A més, des d’un punt de vista material s’han dut a terme des de Patrimoni Nacional obres de reparació per a detenir el deteriorament(recomanació 22), sent la voluntat del Govern aconseguir els “amplis consensos socials i polítics” que recomana la Comissió, sense els quals resultaran inviables altres actuacions (recomanació 21). Especialment, la tasca de “resignificación” del monument, tasca que, també en paraules de la Comissió, es presenta com “summament complexa tenint en compte les contraposades emocions i imatges que del Valle tenen avui dia els ciutadans espanyols” (recomanació 23).

Segons Mulet ” el PP, partit que no ha tallat la seua dependència ideològica amb el seu passat, de totes les recomanacions de la comissió únicament ha fet cas a una, ” la de destinar diners públics, per a fer obres i detenir el seu deteriorament”, en cap cas la resta; recomanacions; 21 ” necessitat de més amplis consensos”, 23; fer del Valle de los Caídos un lloc per a la memòria de víctimes i morts de la Guerra Civil”, 24; una re significació integral, 26; la creació d’un centre d’interpretació, 27, un programa de recerca sobre el Valle, 28; Basílica, un nou conveni església- Estat sobre el seu ús. 29 reclamacions d’identificació, exhumació, i devolució de familiars, 30, dignificació de cementeri, 31 que José Antonio Primer de Rivera o Franco no tinga un lloc preeminent en la Basílica”.

Per al senador de Compromís “ara anem a preguntar quants diners públics han costat aquestes actuacions per a detenir el deteriorament i per què aquesta ha sigut l’única recomanació que el Govern ha acceptat de la llarga llista; que únicament es dediquen a recuperar el mausoleu franquistes en condicions, sense resignificar-lo ni dignificar-ho. Davant aquesta situació de continuar mantenint un monument d’exaltació del franquisme, amb milers de cossos de les seues víctimes segrestades, ocultades i en males condicions, la demolició d’aquest sembla la solució més raonable”
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.