La Comunitat Valenciana és la principal productora de plançons de vinya a nivell nacional. Precisament, la Comunitat Valenciana produïx el 65% de la planta empeltada i el 95% de barbat portainjerto de tota Espanya. És també productora del 50% d’estaques i estaquetes que s’envien a vivers d’altres regions per a produir plantes empeltades i barbados portainjertos, segons ha explicat el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, a partir dels contactes amb els viveristes i la seua visita a vivers de vinya en la Vall d’Albaida acompanyat per representants de l’Associació Professional de Flores i Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (Asfplant).
En concret, les varietats més produïdes són Tempranillo, Macabeu, Airén, Garnatxa Tinta, Tintorera i Boval.
Els plançons de vinya, tant per a orientació vitícola com per a raïm de taula, es produïxen empeltant la varietat desitjada sobre un peu o patró. A Ontinyent i Aielo de Malferit es localitzen gran part de les 2.300 hectàrees de camps mares de portainjertos i varietats de la Comunitat Valenciana. Són grans extensions en què es cultiven varietats portainjertos, de les que s’obtenen les estaquetes sobre les quals s’empelta posteriorment la varietat, de les que també hi ha camps mare.
Els portaempelts han d’estar adaptats a les condicions del sòl i clima, així com ser immunes al nombre més gran possible de plagues i malalties. L’operació d’empeltat està automatitzada, donat l’elevat volum de plançons produïts. Una vegada encaixada la varietat sobre el peu, es cobrix d’una parafina protectora i es planta sobre el camp. El director general ha destacat que este es tracta “d’un sector organitzat i altament tecnificat. Posseïxen una col·lecció de varietats certificades, única a nivell nacional, de la que s’obtenen plantes base per a la implantació de camps mare”.
Davant de l’eventual amenaça de plagues i malalties com la Xylella Fastidiosa en una ràdio pròxima als camps de producció, els productors de planta de vinya s’han dotat de la primera instal·lació existent a Espanya per al tractament de termoteràpia d’aigua calenta per a material vegetal de vid. Esta tècnica consistix en la immersió dels plançons de vinya en aigua calenta durant un període de temps determinat, de manera que queden lliures de plagues i malalties, seguint directrius de la Unió Europea, i garantint per tant la protecció fitosanitària de les plantes de vinya produïdes.
Amb este mètode, els planteristes han explicat al director general esta tecnologia puntera, amb la que esperen reforçar la seua producció i afegir-li un plus de seguretat. Així mateix li han traslladat les seues inquietuds i necessitats en matèria d’investigació i innovació, que es fan imprescindibles per a mantindre la competitivitat del sector.