“A grans trets, l’arbrat de València és molt vell, molt poc indicat i està molt maltractat”, afirma Pilar Soriano

En cap moment es procedirà a una tala dels arbres generalitzada. Es farà estrictament en els casos en què els tècnics pensen que han acabat el seu cicle vital o suposen un risc per a la ciutadania.

La substitució de 1.400 moreres només preveu la tala en els exemplars que hagen superat amb escreix el seu cicle vital i no puguen ser transplantats, com a mesura de seguretat

La regidora Pilar Soriano ha recordat que com a conseqüència del temporal del mes de novembre passat van caure 142 arbres, i “l’equip de govern ha de vetlar per la seguretat dels ciutadans”. Els arbres situats en via pública tenen una vida que oscil·la entre els 25-30 anys, i els que s’han talat tenien fins a 50 anys.

“En cap moment l’equip de govern de l’Ajuntament de València ha manifestat la seua intenció, ni és la seua voluntat, de procedir a la tala de 3.000 arbres. Sempre s’ha parlat de reposició d’arbres, mai s’ha dit que anaven a talar-se, i m’agradaria que quedara molt clar”, ha afirmat este matí la responsable de l’Àrea de Medi ambient i Canvi Climàtic, Pilar Soriano, que s’ha referit a la substitució de prop de 1.400 moreres, “que s’efectuarà a través de tres procediments: la tala dels exemplars que hagen superat la vida mitjana de l’espècie, el transplantament quan siga possible i un tercer mètode que serà el tractament hormonal. En funció de cada un dels exemplars es procedirà d’una manera o d’una altra”. La regidora ha explicat que la vida mitjana d’un arbre en la ciutat oscil·la entre els 25 i 30 anys, i en el cas de les moreres que s’han talat, n’hi havia exemplars de fins a 40-50 anys.

Soriano ha afegit que “el tractament hormonal és el mètode més delicat i el que suposa una major agressió cap a la morfologia de l’arbre, però no en descartem l’ús puntual”. Quant a la tala, Pilar Soriano ha sigut taxativa en afirmar que “solament s’efectuarà en els exemplars que hagen superat amb escreix la seua mitjana de vida, un cicle vital que en el cas de l’arbrat viari és molt més curt que si està en un jardí. Parlem de 25 a 30 anys, i els exemplars que es van talar divendres estaven entre els 40 i els 50 anys de vida, per la qual cosa ja havien superat àmpliament el seu cicle vital, i suposaven un perill per a la seguretat de les persones”.

Soriano s’ha referit a “la nefasta gestió de la jardineria que ha patit esta ciutat per part dels governs municipals del Partit Popular”, i ha posat com a exemple les moreres, “alguns amb més de 40 anys d’una espècie que no és la millor, per les seues condicions, per a poder estar en la via pública. El primer error ha sigut no seleccionar les espècies més sostenibles també des del punt de vista de la pròpia vida de l’arbre”.

“Nosaltres no volem talar arbres, però a vegades cal fer actuacions en exemplars que han estat tota la vida patint en un escocell d’un metre quadrat. Això és asfixiar un arbre, impedir que les seues arrels es desenvolupen d’una forma correcta, i per això estem treballant, per exemple al carrer de Sant Vicent, instal·lant escocells de dos a quatre metres quadrats, i així se seguirà fent en les successives plantacions d’arbrat.”

 

UNA CONTRACTA SENSE ARBRES MONUMENTALS

Ha recordat que el govern municipal anterior va aprovar el passat 6 de juny “una contracta pública que estem patint perquè limita i lliga la capacitat de reacció de l’equip de govern actual i està infradotada econòmicament. Em crida l’atenció que la meua predecessora, Lourdes Bernal, ara isca al carrer en contra d’una tala selectiva d’arbres, quan fa un mes vaig haver de signar un contracte per emergència perquè en el plec de condicions de la contracta el manteniment dels arbres monumentals no estava previst i calia donar un servici”.

Ha explicat que les moreres són una espècie a la qual “has de fer una poda molt agressiva, de manera que deixes l’arbre completament pelat, i això produïx un patiment a la mateixa estructura. Si a això afegim tractaments hormonals, la situació encara és pitjor. El que es farà és talar els arbres de més edat i substituir-los per altres espècies que tinguen més capacitat de biomassa i que puguen donar més ombra. M’agradaria que quedara clar que en cap moment es procedirà a la tala dels arbres, i que es farà estrictament en els casos en què pensem que han acabat la seua vida. El camí que seguirem és prevenir abans de curar”.

Ha recordat que, quan van caure 142 arbres com a conseqüència del temporal del mes de novembre passat, “molts havien passat una inspecció i estaven sans, però van caure perquè la seua resistència mecànica no és l’òptima. No volem tindre arbres inadequats, i a més l’equip de govern ha de vetlar per la seguretat dels ciutadans”.

Respecte al trasplantament, “es farà amb arbres que tinguen una adequada capacitat de regeneració, la qual cosa no ocorre amb els arbres vells”, ha assegurat Soriano, “i lògicament no en viari, no sobre paviments, sinó en jardins on no generen problemes i la situació és completament diferent”. La regidora ha reiterat la voluntat municipal de “buscar la millor de les eixides possibles” i ha afirmat que “a grans trets l’arbrat de València és molt vell, molt poc indicat i està molt maltractat. Per això els tècnics estudiaran les mesures que cal prendre carrer a carrer”.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.