Baixa més d’un 80% en set anys el nombre d’incendis vinculats a l’activitat agrària

campanya sega 2018

campanya sega 2018

Agents Rurals, el Grup Especialitzat en Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), Associacions de Defensa Forestal (ADF) i pagesos han participat en aquesta campanya

El nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega s’ha reduït en més d’un 80% des que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va posar en marxa  fa set anys la campanya de prevenció d’incendis de la sega per prevenir i/o minimitzar els risc d’incendis durant les tasques agrícoles. Aquest estiu s’han produït sis incendis que han cremat 48,08 hectàrees, la meitat que l’any passat.
 
En aquest període de set  anys en què el DARP duu a terme la Campanya de la Sega, la tendència està sent favorable a la majoria de comarques cerealístiques, ja que van a la baixa tant el nombre d’incendis com les hectàrees cremades gràcies a la tasca que es fa durant la campanya per part de tots els agents implicats i la col·laboració dels pagesos.
En les zones de Catalunya considerades cerealístiques s’ha constatat una reducció del nombre d’incendis, al voltant del 80%, des que funciona aquesta campanya. En concret, el 2012 es van produir 34 incendis durant la temporada de la sega i que aquest any el nombre ha  baixat a 6.
Evolució del nombre d’incendis relacionats amb la sega
Pel que fa a aquest estiu, durant la temporada de sega –entre el 15 de juny i el 6 d’agost- s’han produït sis incendis que han afectat 48,08 hectàrees, la meitat que l’any passat. D’aquests, tres ha estat a la comarca de l’Urgell, dos a la Noguera i una a la Segarra. A més, s’han produït cinc conats d’incendi, cosa que demostra que les mesures de seguretat que preveu la normativa i les mesures complementàries que proposa als pagesos el cos d’Agents Rurals han permès una intervenció immediata de l’agricultor i això ha evitat que no vagin a més. L’any 2018 les comarques centrals s’han vist afavorides per les abundants pluges de la primera meitat d’any. En canvi, les comarques el Pla de Lleida han tingut dèficit pluviomètric, però això no s’ha vist transformat en un nombre d’incendis i d’hectàrees cremades important.
Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, amb humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. A més, aquest perill d’incendi es concentra normalment en unes franges horàries determinades. Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació duu a terme des de 2012 la Campanya de la Sega, un Operatiu Especial de Prevenció d’Incendis de suport al Món Agrícola que pretén reduir el nombre d’incendis i minimitzar-ne els danys.
El dispositiu de vigilància  del Departament d’Agricultura està format per Agents Rurals de les deu comarques afectades, unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i per Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, com una eina per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.
El dispositiu s’ha ampliat aquest any a l’Alt Empordà, Baix Empordà i Gironès, que s’han afegit a les comarques on ja es duia a terme: l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell. En total, la Campanya de la Sega es duu a terme a deu comarques i engloba quasi el 67% de la superfície de conreu del territori català.
Campanya informativa
La Campanya de la Sega també és una campanya informativa que ajuda a conscienciar a prevenir incendis relacionats amb la sega. Aquest any, s’ha estès a les principals 23 comarques cerealístiques de Catalunya, englobant quasi el 95% del total de la superfície de conreu del cereal del total del país, a través de xerrades i jornades de formació que fa el cos d’Agents Rurals amb l’objectiu d’augmentar la consciència del risc d’incendi que suposa l’activitat agrícola en determinades condicions meteorològiques i reforçar el coneixement de les mesures que la normativa vigent estableix.

Sensibilització i conscienciació amb els efectes dels incendis forestals

El Govern posa en marxa una aplicació web que permet visualitzar els efectes dels incendis forestals a Catalunya des del 1986

·           Foc al Bosc, desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, també ofereix detalls, com la superfície cremada en cada incendi
 
·           Les dades d’origen són els de la base cartogràfica d’incendis forestalsdel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que es troben al portal de dades obertes de la Generalitat
 
·           En cas dels focs ocorreguts des de 2004, es pot comparar l’estat anterior del terreny amb els dels anys posteriors, per copsar la recuperació del bosc
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha posat en marxa una nova aplicació web, anomenada Foc al bosc, que permet visualitzar la distribució i abast territorial de tots els incendis de Catalunya entre 1986 i 2017.
–       L’eina permet buscar l’incendi en un llistat, on es mostra la data, el nom del municipi afectat i la superfície cremada.
–       Es poden visualitzar tots els focs del període 1986-2017 o bé filtrar només per un any concret.
–       També es pot fer clic en un incendi específic a partir de la imatge en el mapa. En aquest cas, podem apropar-nos per veure exactament quins van ser els terrenys afectats.
A més, l’aplicació incorpora una altra possibilitat, només per als incendis ocorreguts des del 2004. En aquest cas, en fer clic sobre el mapa la pantalla es divideix en dos: a l’esquerra es mostra l’estat del terrenys abans del foc i a la dreta, a posteriori. L’interessat pot anar passant anys cap endavant per comprovar el ritme de recuperació de la massa forestal.
Eina de consulta, sensibilització i conscienciació
 
Foc al bosc és una aplicació, totalment gratuïta, que pot servir tant per a la consulta del ciutadà interessat com per a la conscienciació social. Cal tenir present que el 64% del territori de Catalunya és forestal, amb una continuïtat del bosc que facilita els grans incendis. Les altes temperatures de l’estiu i els períodes de sequera típics del clima mediterrani són altres elements que agreugen els focs forestals.
És per això que cal conscienciar la societat sobre els efectes dels incendis, i de la lenta recuperació dels boscos, per evitar conductes i accions que puguin començar un foc.
El codi font de Foc al bosc es pot trobar en el repositori de codi obert de la Generalitat a Github i es pot reutilitzar per crear eines personalitzades.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.