Carmen Alborch: “Aquest Feminari ens enforteix com el component de transgressió de la cultura i el feminisme”

València Notícies | Redacció.- “La cultura té un component importantíssim de transgressió, i ací es troba el vincle amb el feminisme”, ha manifestat Carmen Alborch durant la taula redona ‘Diàleg, cultura i creació’ en el marc del II Feminari de la Diputació de València. Segons l’ex ministra de Cultura, una dels avantatges que té el feminisme és que “hi ha moltíssim saber acumulat, només és qüestió de convèncer als poders públics i engegar-ho”.

Durant la trobada organitzada per l’àrea d’Igualtat provincial, liderada per la diputada Isabel García, Alborch ha compartit una anècdota amb les seues companyes de taula en recordar els intents dels polítics en lluitar contra la violència i discriminació. “Que vagen al cinema, que vagen al cinema i que vegen”, ha rigut Alborch, en afirmar que la cultura és un recurs “fonamental” per a conèixer el que està passant en una determinada societat.

La diputada de Igualdad, Isabel García, junto a las ponentes de 'Diálogo, cultura y creación'.

“Com pot haver un desequilibri tan gran en la nostra societat?”, s’ha preguntat Alborch, enfront del qual pensa que és necessari “seguir debatent, estudiant i fent activisme”. “Per açò, que hi haja espais com el Feminari és importantíssim, perquè ens permet ajuntar-nos i eixir enfortides”, ha manifestat.

La piràmide del panorama cultural

En la taula redona també ha intervingut l’escriptora Laura Freixas, qui ha reconegut que en el segle passat “podíem pensar que hi havia poques dones en el panorama cultural per la seua falta de formació”. No obstant açò, a partir dels anys 80 i 90 les dones accedeixen a les universitats i “les xifres deurien ser del 50% a tots els nivells, però no és així”, ha lamentat.

L’escriptora de Mares i filles ha recordat que el panorama cultural en qüestió de gènere s’escenifica en forma de piràmide: hi ha una majoria de dones estudiants, però en ascendir als estadis intermedis i aquells reconeguts com a “creadors de cultura” –les figures que ocupen els llocs més visibles– desapareix la presència femenina. En paraules de Freixas, “que hi haja igualtat en el món de la cultura és una reivindicació que afecta a tota la societat, perquè la prèdica patriarcal ja no es fa en els púlpits, sinó en les sales de cinema o les biblioteques”.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.