Castelló recorda i homenatja a les 48 dones assassinades en 2015 a les mans de les seues parelles

L’alcaldessa, Amparo Marco, destaca que “la violència masclista és intolerable i la societat no pot romandre impassible”

L’Ajuntament de Castelló ha celebrat aquest matí a les 12 hores en la Plaça Major l’acte institucional de commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència de Gènere contra les Dones.

La commemoració, que ha sigut conduïda per la periodista Lidón Barberá, s’ha centrat a remarcar “l’ona expansiva de la violència de gènere”. Perquè “quan parlem de la violencia de gènere, no parlem només de la violència que pateix una dona en concret. No és només ella qui rep els cops, les punyalades, els insults o el menyspreu. Cada fill i cada filla, cada pare o cada mare, cada germà o germana precupada, cada amic o amiga confident que seca les llàgrimes, tots reben els efectes devastadors de la violència de gènere”, ha començat dient Barberá.

151125 acto contra violencia genero (3)
image-270141

La conductora de l’acte ha seguit dient que aquests efectes, “en el millor dels casos, només suposaran un patiment, però que per a la majoria esdevindran cicatrius que seguiran en la seua pell i en els seus cors mentre visquen. L’ona expansiva de la violencia de gènere pot arribar-nos a totes les persones. Parar-la, per tant, és cosa de tota la ciutadania”.

A continuació, i acompanyades per les cançons tocades per un quartet musical, diverses personalitats, institucions i partits polítics han llegit textos en record i homenatge a les 48 dones assassinades a les mans de les seues parelles durant el 2015.

En la primera part, en la qual han participat Sefa Fabregat, Dona de l’Any 2015, Carolina Beltrán, reina de les Festes de la Magdalena 2016, l’Associació per la Igualtat de Gènere (AIGE), Aula Debat Dones del Grau, Associació de Dones Demòcrates de les Comarques de Castelló, Associació de Dones Nacionalistes Terra (ADONA’T), Fundació Isonomía de la Universitat Jaume I i Creu Roja Castelló, s’han narrat textos escrits pel Taller d’Escriptura Creativa de l’Ajuntament de Castelló.

Per la seua banda, l’Associació d’Ajuda a Familiars Víctimes Rocío López Agredano (AFAVIR) i els diferents partits polítics amb representació en l’Ajuntament, han llegit textos propis que han fet referència a, per exemple, aquelles frases que també són pròpies de la violència de gènere encara que puguen passar desapercebudes. Altres textos han fet referència a pensaments i frases de gent anònima sobre el que els fa pensar o provoca la violència de gènere.

Per la seua banda, els regidors de l’equip de govern, José Luís López i Enric Porcar han llegit el poema ‘No te rindas’ de Mario Benedetti i la cançó ‘L’obra inesperada’ d’Andreu Valor i Loles Miquel.
“Obrir les portes, llevar els forrellats, abandonar les muralles que et van protegir. Viure la vida i acceptar el repte, recuperar el riure, assajar un cant, baixar la guàrdia i estendre les mans. Desplegar les ales i intentar de nou, celebrar la vida i reprendre els cels”, ha recitat José Luís López en representació del Grup Municipal Socialista.

 

Enric Porcar, representant del Grup Municipal Compromís ha entonat les lletres de la cançó del compositor valencià que diuen: “Ja està bé, ja estic farta d’aquesta funció. La mà marcada en la cara ha fet caure el teló. S’ha llevat la màscara que li cobria el rostre. Ha passat de ser aquell enamorat home a representar l’obra d’aquest maltractador. No hi ha nit sense actuació. Faça de princesa o bruixa el final és d’acció. No trobe el camí per on escapar. Una altra pallissa m’apagarà. L’amenaça ha sigut clara, si crides callaràs”.

 

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha sigut l’encarregada de tancar l’acte manifestant que “és trist i lamentable que en ple segle XXI la societat haja avançat tan poc en la lluita per la igualtat. Si mirem al nostre al voltant, en el nostre dia a dia, veiem la bretxa social existent entre dones i homes. Les diferències entre unes i uns altres per la simple raó del sexe són inadmissibles. Queda molt per fer i és una tasca de totes i de tots. Actes com el d’avui ajuden a la societat a prendre consciència i a impulsar a les institucions polítiques a sumar-se a la lluita per la igualtat. Tenim l’obligació de dedicar tots els esforços materials i humans possibles per a lluitar contra una realitat que ens avergonyeix: els assassinats de dones a les mans de les seues parelles, a les mans de qui diu dir estimar. La violència masclista és intolerable i la societat no pot romandre impassible”.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.