Cebrián apunta als depòsits d’aigua i els camins forestals com a actuacions de prevenció prioritàries

160130_Dia_arbre_Sonejaok
image-399699
“Açò que vostés consideren brutícia és el bosc, no cal netejar la muntanya, sinó ordenar els recursos forestals i els ecosistemes perquè siguen viables i resistents al foc”, aixina ha respost la consellera d’Agricultura Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, a les critiques del Grup Parlamentari Popular en Corts Valencianes sobre actuacions en infraestructures forestals.

Els governs precedents van planificar 11.000 km. Lineals de tallafocs, ha denunciat Cebrián, que ha suggerit multiplicar per 27 metres d’ample per a valorar la superfície deforestable, i un cost de 120 milions d’euros. “Són plans inviables, com tantes coses que ens han deixat en la conselleria”, hi ha acusat la titular de medi ambient, “només els interessaven obres i maquinària en la muntanya”.

“Volem reconduir les prioritats en infraestructures de prevenció cap a l’actuacions en depòsits d’aigua i camins forestals”, ha anunciat. “Actualment, estan en tramitació, ha explicat Cebrián, les obres relatives a depòsits d’aigua en Vall de Gallinera, Requena i Montán, així com l’arreglament de distints camins i accessos a observatoris”. També estan en fases de redacció, supervisió o contractació les propostes de manteniment d’àrees tallafocs Chelva-Requena, la revisió de parallamps, l’observatori del puntal de Besori i l’adquisició d’emissores.

D’altra banda, estan en execució els projectes plurianuals de manteniment d’infraestructures de prevenció que estaven previstos en la planificació anterior. En concret, el manteniment d’infraestructures a Altea, Sant Mateu, Segorbe, Alcoi, Crevillent, Chelva, Requena, Xàtiva i Polinyà de Xúquer, així com en l’execució d’àrees tallafoc com les De (390 has.) a la província de València i altres en les de Castelló (13,1 km) i Alacant (21,2 km).

Elena Cebrián ha precisat que la inversió en infraestructures s’ha de considerar integrada en l’estratègia general de prevenció, junt amb mesures rellevants com la reducció de cremes agrícoles i una atenció prioritària a la interfície urbà forestal i agrícola forestal. Ha recordat que des del dia 15 de juny havia entrat en vigor la prohibició de realitzar cremes agrícoles a menys de 500 metres de distància de zones forestals i ha destacat la campanya de sensibilització en marxa, dirigida a les urbanitzacions situades en el mig forestal, coordinada amb les diputacions, les brigades d’emergència i els agents mediambientals.

Entre els criteris de prevenció ha subratllat també el reforç de la vigilància preventiva i de la capacitat sancionadora; un canvi de paradigma en la gestió forestal cap a la recuperació d’ecosistemes i paisatges, basat en discontinuïtats, espècies autòctones i combinació amb camps de cultiu conduent a augmentar la resistència i resiliència dels boscos en cas d’incendi, a evitar la propagació del foc i reduir la seua perillositat.

Finalment, junt amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la conselleria ha iniciat un projecte per a l’eliminació de canyes en llits en zones amb major risc d’incendis i de restauració d’hàbitats de ribera que puguen actuar com a tallafocs naturals. “Tot el que invertim en prevenció, serà un estalvi en extinció” i contribuirà a “conservar els valors ecosistèmics de la nostra superfície forestal”.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.