Cebrián reitera davant del Govern la insuficiència dels fons actuals per a lluita contra plagues

Elena-CebrianLa consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha reiterat davant del Govern la insuficiència dels fons assignats a la Comunitat Valenciana per a la lluita contra plagues, i en particular la Xylella Fastidiosa, una malaltia que afecta plantacions d’ametler de tres comarques alacantines.

En la conferència sectorial, celebrada a Madrid, s’ha concretat la distribució territorial de fons per a la línia “Prevenció i lluita contra plagues”, dels que 3.146.414 corresponen a la Comunitat Valenciana. D’esta quantitat, 278.000 euros són per a l’Institut Valencià d’investigacions Agràries, com a laboratori de referència estatal, 1.673.460 per a la Xylella, 1.031.971 per al Morrut roig de les palmeres i 163.000 euros per al Pla de Vigilància Citrícola i altres apartats del Programa de Vigilància de Plagues.

El problema residix, ha destacat Elena Cebrián, en que amb l’aportació del Gobierno per a plagues a la Comunitat Valenciana es cobrix només el 50% d’allò que s’ha sol·licitat per la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient per a fer front a les necessitats que planteja la lluita contra la Xylella. Una quantitat assignada, a més, a costa de reduir a zero els fons fins ara adjudicats per a combatre la Ceratitis Capitata, coneguda com mosca de la fruita.

Com ja va fer en l’anterior conferència sectorial, Cebrián ha posat en relleu “l’enorme esforç personal i pressupostari” que des de la Generalitat s’està realitzant, en el cas de la Xylella, en mesures d’arrancada i immobilització de material vegetal, anàlisi de mostres i insectes, i actuacions de formació, informació i divulgació. Ha destacat el necessari suport del Ministeri per a evitar l’expansió a altres zones i comunitats autònomes, i perquè s’actua en compliment de la normativa europea i de la Llei estatal 43/2002 de Sanitat Vegetal.

Quant a la mosca de la fruita, la Conselleria va sol·licitar 4.454.032,20 euros per a la campanya de la Ceratitis, que inclou trampeig, monitorització, i tractaments terrestres i aeris. La consellera ha recordat la importància d’esta campanya, que ens permet obrir mercats com USA, Xina o, Corea i que ha servit d’exemple durant l’auditoria de la Comissió Europea sobre l’Ús Sostenible dels Plaguicides, en la que els auditors s’han mostrat impressionats per l’estratègia de control integrat que s’aplica a la Comunitat Valenciana.

En la distribució de fons territorials tampoc s’ha inclòs finançament per a fer front a Scirthotrips dorsalis, que es va detectar en 2016 en el Baix Segura (Cox, Albatera i Orihuela), per al que la Conselleria va sol·licitar 151.868 euros.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.