Compromís demana el retorn de la Dama d’Elx en el 120 aniversari de la seua casual troballa


la Dama d'Elx (2)Compromís demana el retorn de la Dama d’Elx en el 120 aniversari de la seua casual troballa

La coalició recorda que ha realitzat diferents peticions i que el Govern sempre s’ha negat a una devolució al seu lloc d’origen de la dama ibera

El portaveu i senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha exigit el retorn de la Dama d’Elx a la terra on va ser trobada, una aspiració de la societat i que és inherent als béns culturals que han estat apartats del seu context originari. En l’actualitat la rellevant dama ibera es troba exposada al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, que concentra dames i béns de diferents autonomies i que es concentren a la capital, fet que suposa una visió centralista del patrimoni, converteix la Dama en una peça més en comptes d’un argument principal, com si els llocs d’origen no pogueren exhibir aquests béns, promocionar-los i beneficiar-se de cert retorn econòmic.

Compromís va reclamar en 2016 que el Govern d’Espanya fes efectiva i definitiva la cessió de l’escultura ibera. Mulet ha exigit “vertebrar en el cultural l’Estat i que no totes les ajudes a museus, teatres, pinacoteques i béns culturals vagen d’una forma tan descompensada a Madrid, mentre els museus com el Pius V de València o l’IVAM, són infrafinançats i considerats per les autoritats com a contenidors secundaris i perifèrics com si la cultura no fora universal“.

En una resposta el Govern va indicar al gener de 2017 que no contempla en l’actualitat la possibilitat de cedir de manera temporal o permanent la Dama d’Elx, recolzant-se en “raons d’índole històrica, titularitat i funció cultural“, tot i que la seua eixida d’Elx va estar envoltada d’una dubtosa venda a França, sent exposada al Museu del Louvre i, el 1941, donada a la Dictadura de Franco pel govern filonazi francès de Vichy, el que la va situar en el Museu del Prado, fins que el 1965 va passar al Museu Arqueològic Nacional, on s’exposa al costat d’altres peces i dames iberes.

Per a Mulet “Madrid i el Govern exerceixen una visió centralista i egoista de la tutela del Patrimoni comú, com si no pogués estar els béns a Elx o altre dels museus de la província d’Alacant degudament custodiats“. La coalició insistirà de nou en els Pressupostos Generals de 2018 per tractar d’obtenir una partida per crear una rèplica per Madrid i traslladar a Elx la seua Dama. El PP va votar en contra de l’esmena dels PGE del 2017, el que ha impedit que aquesta reivindicació siga una realitat en el 120 aniversari de la seua troballa.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.