Compromís enceta diverses iniciatives per regular i protegir el toc tradicional de campanes

0704 NDP campanesEl senador Carles Mulet i les regidores del Grup Municipal Compromís a l’Ajuntament de València Glòria Tello i Pilar Soriano han detallat este matí les claus principals de les iniciatives que ja han posat en marxa tant al Senat com al consistori per regular i protegir el toc tradicional de campanes.

Mulet ha explicat que al Senat ja hi ha registrada des del 23 de març passat una moció perquè la comissió corresponent la tramite amb l’objectiu d’aconseguir el reconeixement del toc de campanes com a Bé d’Interés Cultural Immaterial. “Donats els buits legals existents en l’actualitat hem fet una recerca per trobar una llei, de 1985, que pot donar cabuda a la nostra petició perquè el Ministeri de Cultura adopte les mesures protectores necessàries”, ha explicat.

Tot i que la Cambra Alta encara no ha fixat data per debatre esta proposta de Mulet i del també senador de Compromís Jordi Navarrete, es confia que “puga ser abordada en el període de sessions actual”. Una regulació possible que planteja el text considera que “els tocs de campanes constituïxen un patrimoni sonor singular i característic de cada localitat, sobretot si s’interpreten de forma manual”. A més, incidix en el vessant del servici social dels tocs, regula els tocs de missa diària i proposa un horari perquè es puguen fer els tocs sense cap problema, que per exemple pot iniciar-se a les 8 del matí i concloure a les 10 de la nit. “Els tocs formen part del paisatge sonor de cada localitat”, ha explicat Mulet, qui ha indicat que molts ajuntaments de ciutats xicotetes o de pobles necessiten esta regulació i ha posat l’èmfasi en el valor d’uns tocs de campanes que “són patrimoni, no soroll”.

En la mateixa línia s’ha expressat la regidora de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, per destacar el valor patrimonial dels tocs de campanes, “un fenomen cultural de primer ordre”. “N’hi ha més de 200 tipus arreu del món, segons expliquen els antropòlegs -ha ressaltat- i han servit històricament com un mitjà de comunicació per anunciar casaments, soterraments o inclús avisos d’incendis”. La regidora ha explicat que en el darrer Ple municipal la iniciativa presentada per Compromís va aconseguir un acord unànime per instar a la Conselleria a declarar BIC els tocs tradicionals manuals i el toc del rellotge de Sant Josep de la Muntanya, “un rellotge únic amb una tradició importantíssima” a la ciutat de València. A més, la proposta acordada instava a investigar, difondre i formar en l’ofici de campaner, juntament amb unes altres administracions, garantint el seu futur.

Per la seua banda, la regidora de Qualitat Ambiental en l’Ajuntament de València, Pilar Soriano, ha destacat la importància de “compaginar la protecció del patrimoni amb la relació diària amb la ciutadania en cada població, donat que estem parlant d’una tradició important i alhora hem de respectar el funcionament normal de la ciutat”. Respecte als treballs ja avançats al consistori ha destacat “la modificació de l’ordenança municipal sobre contaminació acústica encetada ja en maig de l’any passat, la part tècnica de la qual ja es troba prou avançada”. “Volem protegir els tocs de campanes. Volem que les campanes sonen i volem que ho facen amb la tranquil·litat de no comportar un problema per a la ciutadania”, ha destacat Soriano, qui ha anunciat una ronda de reunions amb tots els agents implicats d’alguna manera en la regulació dels tocs de campanes. “Partim d’un punt unànime, la voluntat de tots els agents de tindre clares les normes” i a partir d’eixe punt i amb la nova normativa totalment dividida per àrees, “ara és el moment de plantejar-se les necessitats en cadascuna de les àrees afectades”, com les de Domini Públic, Activitats, Festes i tocs de campanes, “les primeres per les que estem començant a treballar”.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.