Compromís exigeix al PSOE concreció en les promeses envers a Valencià si vol els seus vots en la investidura

La coalició segueix les converses amb els socialistes, amb qui estan disposats a pactar sempre i quan l’acord inclogui altres forces progressistes

Les negociacions per formar govern a Espanya segueixen copant bona part de l’activitat d’aquests dies al Congrés dels Diputats. Al marge de la celebració de les primeres sessions de les diferents comissions, l’actualitat passa per les negociacions que el PSOE manté amb els diferents grups parlamentaris per tractar de cercar els suports necessaris per una hipotètica investidura del seu líder Pedro Sánchez.

En aquest context, Compromís –que amb els seus quatre parlamentaris esdevé una força necessària perquè Sánchez sigui president– es va tornar a reunir ahir amb el PSOE per tractar d’acostar postures i fixar una mena de programa de govern que reculli les exigències de la coalició i els compromisos dels socialistes envers a Valencià. Amb tot, però, aquest objectiu encara queda lluny ja que el document que ahir va portar l’equip negociador del PSOE, encapçalat per Antonio Hernando, dista prou del nivell de concreció que exigeix Compromís per donar el sí a un govern liderat per Pedro Sánchez.

Segons fonts coneixedores de la reunió, els negociadors de la coalició –Joan Baldoví, Àgueda Micó, Pasqual Mollà, Emili Mira i Josep Ruiz– haurien demanat als socialistes aterrar i plasmar en l’acord compromisos concrets respecte a l’agenda política valenciana que l’executiva de Compromís  va aprovar el passat dilluns i que recull, com a aspectes fonamentals a tractar, el canvi del model de finançament, el reconeixement del deute històric, la inversió en infraestructures productives com el corredor mediterrani, l’engegada d’una comissió mixta de transferències i la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat del govern espanyol a les lleis autonòmiques de desenvolupament del dret civil valencià.

En concret, el que pretén Compromís –i necessita per justificar un pacte amb els socialistes– és que el PSOE pose per escrit a què es compromet concretament respecte cadascun d’aquest assumptes. Així, Compromís tractarà d’arrencar als socialistes un compromís de com i quan reformarà el sistema de finançament o quina inversió està disposat a fer i en quin temps per posar en marxa del corredor mediterrani. Compromisos concrets, i preferiblement quantificats i temporitzats, que puguin ser fàcilment avaluables amb la fi de saber si es compleix o no un possible acord d’investidura.

Tot i no ser públic quin dia ambdós partits tornaran a reunir-se, el document de treball torna ara a estar en mans de Compromís, que treballa en la lletra petita dels compromisos que per a la coalició són irrenunciables.

Negociacions obertes

Compromís, però, no negocia únicament amb el PSOE ja que –al marge de les exigències aritmètiques per a la formació del govern– és partidari que hi hagi un govern a l’Estat el més plural possible. Per aquesta raó, el diàleg amb Podem és fluid i continu tot i que les negociacions es formalitzaran aquest divendres. Tal com va dir ahir Joan Baldoví en roda de premsa, el dia 19 Compromís i Podem tenen prevista una reunió a la qual assistiran el mateix Baldoví i Mónica Oltra, per part de la formació valenciana, i Pablo Iglesias, com a representant del partit morat.

La pluralitat que exigeix Compromís per al govern passaria per sumar a l’acord altres forces progressistes com Unitat Popular-Izquierda Unida o Podem i d’altres nacionalistes com el PNB. En cap cas, però, amb el suport de Ciutadans, amb qui el PSOE està negociant per altra banda i amb qui  ja ha arribat a un primer acord de cara a la investidura.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.