Compromís exigirà en els PGE 2017 un canvi de tendència inversora al Corredor Mediterrani

 

La coalició pregunta al Senat per les previsions d’adaptació gradual del tercer carril a la resta del Corredor i exigeix ​​garanties

Madrid, 15 agost 2016

Els representants de Compromís en Senat, Jordi Navarrete i Carles Mulet, elevaran diferents preguntes de cara a conèixer del Govern les previsions d’instal·lació gradual del tercer carril en ample UIC en la infraestructura convencional del Corredor Mediterrani. De la quantitat establerta en els Pressupostos Generals de l’estat per al 2016 per el Ministeri de Foment en les partides per a Alta Velocitat Ferroviària i Millora de Prestacions, tan sols un 5,25% (210,39 M € aproximadament) és la que s’ha destinat a la instal·lació gradual del tercer fil.

Els treballs i molèsties no acabaran a Castelló. Encara cal consolidar que la via ‘al costat de la mar’ entre Castelló i Vila-seca es vaja migrant a ample mixt amb tercer carril usant les travesses polivalents fins a enllaçar amb el tram en UIC que connecta amb la LAV i amb el tram Reus – Tarragona – Castellbisbal i, posteriorment, executar un canvi d’ample des d’ibèric a ample estàndard, inclòs el ramal de Tortosa, des de Sagunt fins a Vila-seca, entre moltes altres actuacions futures.

Compromís ha constatat com els treballs del tercer fil entre Castelló i València avancen a un ritme exasperant. Es tracta d’una aposta-parxe per permetre la circulació a llargues distàncies de trens de mercaderies i combois que es podrien posar -si la línia ho permet- a altes velocitats. Els treballs prossegueixen amb lentitud i s’han incomplert ja tres terminis per a disgust dels usuaris de trens més convencionals i de rodalies, el que segueix perjudicant la nostra competitivitat com a territori“, ha assenyalat el senador per Castelló, Jordi Navarrete.

Els tècnics de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) no veien amb bons ulls aquest projecte del tercer carril (per permetre un ample internacional de tanta longitud), encara que finalment van accedir per pressions polítiques. Els sindicats consideren que el model saturarà el Corredor Mediterrani. Per aquestes vies ja passen, a més dels Rodalies, els regionals, els de llarg recorregut (Euromed) i els de mercaderies. “Això implicarà haver d’eliminar trens, tot i les declaracions que ho neguen, per introduir els d’alta velocitat (que no seran trens d’AVE) i el que més ens preocupa és la manca de decisió inversora en aquesta zona, que pot deixar-nos durant anys en una situació de precarietat en la modernització de la xarxa i difícilment les adaptacions per al canvi a ample mixt en el tram Vandellòs-Castelló-València estaran finalitzades el 2017“, ha abundat el senador territorial, Carles Mulet.

Des de Compromís -igual que els grups d’experts i alguns empresaris- apostàvem per una plataforma independent de doble via d’ample europeu. “Volem que el 2017 es garantisquen inversions en el Corredor Mediterrani, en el futur de la configuració de la ciutat de València, les connexions amb València Nord i Font de Sant Lluís i passos necessaris, o que Almussafes compte amb sortida cap a Europa, per la qual cosa exigirem de manera contundent garanties en aquest sentit i denunciarem els greuges que puguem seguir patint al nostre territori en matèria ferroviària. Tot té un límit“, ha remarcat Mulet.

En aquest sentit Compromís preguntarà pels terminis, les previsions pressupostàries i no pressupostàries per part de les autoritats de cara als treballs de continuació del tercer fil i la seua connexió cap al nord, a més de saber quines mesures correctores s’han previst per evitar les molèsties reproduïdes entre València i la Plana i quins combois van a ser els sacrificats per la posada en funcionament dels trens d’alta velocitat.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.