Compromís lamenta la indefinició del Govern respecte a les dessaladores de Castelló

25022018 navarrete culturaNavarrete afirma que la Secretària d’Estat no ha respost als interrogants que hi ha sobre la taula

El senador de Compromís de Compromís i portaveu d’Grup Mixt a la Comissió de Medi Ambient del Senat, Jordi Navarrete, ha preguntat hui en aquest foro per les previsions de futur respecte a les dessaladores de Cabanes i Moncofa (Castelló).

Navarrete ha lamentat que la Secretària d’Estat de Medi Ambient, María García, s’haja dedicat a excusar la inacció del Govern apuntat a responsabilitats de l’executiu de Zapatero, que va ser qui va aprovar aquests projectes i s’ha dedicat a exposar “vaguetats” com “suposats contactes” amb els ajuntaments per renegociar els convenis (aspecte negat des de les pròpies comparacions), però sense arribar a concretar quan i en quin termini es podran abordar aquestes renegociacions.

“Hem eixit de la Comissió amb les mateixes incògnites amb què hem entrat. Simplement ens han explicat que algun dia funcionaran, però no se sap quan, ni com, ni de quina manera, tot això malgrat estar finalitzades des de fa anys” i en teoria obligats a posar-les en funcionament per no ser sancionats econòmicament per la UE. “O realment el Govern no té ni idea de què fer amb aquestes dessaladores, o no vol explicar-ho”, ha dit Navarrete.

El senador per Castelló ha recordat que aquestes dues dessaladores van néixer el 2005 per permetre grans actuacions urbanístiques que no es van arribar a materialitzar (els grans PAIs de Cabanes-Orpesa, Moncofa i Xilxes), amb la connivència del PSOE al Govern central i el PP i PSOE en els governs municipals que van signar els convenis.

“Tot el procés d’aquests projectes, ha estat trufat d’irregularitats, errors de càlcul, sobrecostos, negligències tècniques, polítiques, administratives i, fins i tot, possibles delictes”, ha recordat.

Navarrete ha recordat que les dessaladores van ser construïdes amb 55 milions de cost cadascuna. Es van invertir fons FEDER de la Unió Europea; 17,2 milions d’euros per a la de Cabanes i 17,9 per a la de Moncofa. Des de la seua finalització fins ara ens trobem en una cruïlla: “o les posem marxa el que implica començar a pagar el cost de la part de la construcció finançada per l’administració central, el del manteniment de la infraestructura i el de la dessalació d’una aigua que ningú demanda, o no la posem en marxa i llavors tornem els ajuts FEDER i deixem una altra infraestructura sense utilitzar. L’opció més lògica seria que el Govern Central es fes càrrec del projecte i la posada en marxa de les mateixes, com ha fet en nombroses altres infraestructures”.

Segons Navarrete, la representant del Govern no ha dissipat aquests dubtes, quan “necessitem ja d’una vegada, una proposta sobre la taula. Una solució perquè els ajuntaments d’ara, que han heretat les decisions irresponsables dels seus predecessors, deixen de tindre sobre els seus caps aquesta espasa de Dàmocles. Una solució sensata i oberta a la incorporació de noves variables d’ús i demanda, però el Govern continua amb la tàctica de l’estruç, lamentablement”, ha agregat.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.