Compromís pregunta al Govern sobre les intencions i previsions en el canvi del fus horari

navarreteecoembesEls senadors de la coalició ja van traslladar, a la fi de 2016, al Senat la voluntat de les Corts Valencianes de no variar l’hora a l’octubre

 Madrid, Compromís recerca de nou obrir a Madrid el debat sobre el canvi d’hora i el fus horari a l’Estat espanyol quan estem una altra vegada pensant en el proper canvi d’hora en els nostres rellotges a l’octubre, per complir amb la directiva comunitària 2000/84 / CE.

 El canvi de fus horari dues vegades a l’any es va inaugurar en plena II Guerra Mundial, a l’avançar una hora tots els països europeus, menys Portugal i Suïssa. A dia d’avui, tot i que alguns d’aquests països van decidir tornar al seu fus corresponent, l’Estat espanyol manté l’ús horari aplicat a la II Guerra Mundial. “Va ser voluntat de Hitler, i Franco va ajupir el cap i va claudicar amb l’hora. Ja és hora d’acabar amb aquestes voluntats que no se sostenen i ha arribat el moment de racionalitzar els temps i optimitzar aspectes com els desplaçaments, la productivitat o la vida en família” han afegit els senadors de la coalició.

 El canvi de fus horari, en el seu moment d’establiment, es considerava temporal, però, l’Estat espanyol segueix sense tornar al fus que li correspon: el del meridià de Greenwich (GMT a l’hivern) i deixar l’hora d’Europa Central per recuperar la seua, que és la d’Europa Occidental.“Això genera un gran impacte energètic, ja que a partir d’octubre es retarda una hora els rellotges i les hores de sol són més poques, de manera que les famílies, negocis, ciutats, etcètera, es veuen obligats a encendre els llums abans del que realment necessari “ha afegit el portaveu a la Comissió de Transició Ecològica del Senat, Jordi Navarrete.

 No només es genera un impacte negatiu energètic, també econòmics i socials. L’Estat espanyol té un potencial sector turístic amb el sol com a reclam i, al seu torn, en àmbit purament social, els ciutadans i ciutadanes no poden prendre el sol a les seues activitats a l’aire lliure i d’oci. “Si a les 6 de la vesprada la llum és la que hauria d’haver a les 7, les terrasses dels bars i restaurants no podran nodrir-se del sol i les famílies escurçaran les seues hores d’oci a l’aire lliure perquè es farà de nit més prompte. No té sentit en un país on les hores de sol quasi són inacabables”ha afirmat Navarrete.

Des de Les Corts Valencianes, ja es va plantejar en 2016 amb l’acord de tots els grups la proposta d’estudi de no retardar l’hora arribat octubre: “la declaració recordava instar el Govern a adoptar les decisions necessàries per obrir un debat social i a prendre mesures corresponents sobre el fus horari, tenint en compte els criteris econòmics i socials” han insistit els senadors, que han recordat que l’anterior Govern es va comprometre a racionalitzar horaris.

Davant la falta d’informació del Govern de Sánchez respecte d’aquesta qüestió, la coalició valencianista al Senat ha preguntat a l’executiu sobre les intencions i mesures plantejades en relació al fus horari. “Volem saber si el Govern del PSOE pensa fer alguna cosa, prendre alguna mesura o obrir un debat seriós d’una vegada. Al País Valencià li afecta en gran mesura pertànyer a un fus horari que no és el nostre. A l’octubre encara vam rebre un important flux de turisme i fa bona temperatura per a l’oci a l’aire lliure, si tenim menys hores de sol de les que gaudir, també tenim menys hores d’oci”, assenyalen fonts de la coalició valenciana.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.