Compromís reclama al Ministeri protecció per a l’arròs valencià davant les importacions sense control

Compromís reclama al Ministeri protecció per a l'arròs valencià davant les importacions sense controlCarles Mulet: “No és normal que el ministeri ens reconega que desconeix les pràctiques monopolístiques en aquest mercat i ens convide a anar a la CNMC”

Compromís ha reclamat al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) que salvaguarde els interessos dels productors d’arròs davant l’augment sense control de les importacions. Alhora la coalició ha denunciat que el mercat de l’arròs, tant blanquejat com d’escorça, funciona a la pràctica com un monopoli, pel que ha sol·licitat al Ministeri que vigile aquestes pràctiques il·legals, que han estat traslladades a la coalició pels afectats.

Sorprèn“, assenyala el senador valencià designat per les Corts, “que asseguren conèixer de forma detallada l’impacte d’aquestes importacions en el nostre sector i l’evolucióde les mateixes, però no que els productors de tercers països estiguen actuant com un monopoli que condiciona la viabilitat d’un cultiu de tal importància socioeconòmica per a les zones humides com ho és l’arròs“.

Per a Compromís “és injusta per al futur i viabilitat dels nostres productors la competència de tercers països, amb menors costos de producció, les exportacions entren a la Unió Europea a aranzel zero i sense consideració de quantitats“, cosa que xoca amb el suposat control que exerceix la Comissió a les importacions de països tercers.

Els països anomenats EBA, especialment de Myanmar (antiga Birmània), estan incrementant de manera notable les seues importacions a Europa. En els dos últims anys ha passat d’exportar a la Unió Europea 11.731 tones en la campanya 2012/2013 a 128.916 tones en la campanya 2013/2014. Cambodja també ha augmentat les exportacions de manera significativa, de les 108.286 tones de la campanya 2011/2012 a 251.302 tones en la campanya 2013/2014. Cal recordar que les importacions que es realitzen d’aquests països es fan amb 0% d’aranzel i sense contingent, el que unit a l’augment de costos del producte local, dóna com a resultat l’enfonsament del mercat i el futur d’àmplies zones agràries. “Es tracta d’una situació similar a la dels cítrics africans que, tot i el control europeu, veiem com el ministeri confia la sort a un suposat control europeu que clarament no es dóna en trobar-nos amb taronges africanes encara al gener pels mercats“.

La manca d’agilitat davant els problemes denunciats es dóna fins i tot per contestar una simple pregunta parlamentària que cueja des de setembre i que s’ha contestat al març. “El que ens dóna molt poca desconfiança de l’interès de l’executiu espanyol que davant d’una denúncia de pràctiques monopolístiques de tal calibre per part dels productors, contesta que en el citat Ministeri no els consta aquesta existència i els deriva a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, en comptes d’adoptar mesures com aplicar augments en el preu d’intervenció per salvaguardar els interessos espanyols o limitar unes importacions que estan destruint el futur del sector primari europeu“, ha conclòs.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.