El senador territorial Carles Mulet anuncia que presentarà una proposta per legislar sobre este tipus de pesticides que és un “probable cancerigen per als humans”
Compromís promourà tan prompte arranque la propera legislatura la regulació de l’ús de glifosats com a pesticida en l’entorn urbà. Es tracta d’un dels pesticides més utilizats mundialment. L’Organització Mundial de la Salut l’ha classificat com a “possible cancerigen” i la directora general de Salut Pública valenciana, Ana M. Garcia, ha emés als ajuntaments un escrit sobre Recomanacions als ajuntaments sobre la utilització de glifosats.
Aquest herbicida sistèmic no selectiu s’ha extés molt en els últims anys en usos com jardineria, en la gestió de parcs, camins, carreteres, rotondes i cunetes amb males herbes. Les diferents fórmules comercials afecten la salut humana, els aqüífers i els medis aquàtics. “Una llàstima que s’utilitzen quan existeixen altres alternatives com la jardineria ecològica, mitjans mecànics o materials tèxtils que serveixen per controlar la vegetació espontània, sense riscos sobre la salut humana i el medi”, ha assenyalat Mulet.
El permís per a l’ús del glifosat a la UE s’hauria d’haver revisat l’any 2012. La Comissió Europea, però, va aprovar una directiva amb la qual s’aplaça aquesta revisió, que beneficiava grans corporacions amb interessos en el sector agrotòxic com Monsanto, fins a l’any 2015. I, aquest 2015, s’ha posposat de nou fins a mitjans 2016, passada la campanya de tractaments de primavera. “El Parlament Europeu, segons han explicat les autoritats sanitàries valencianes, van recomanar a la Comissió que no s’autoritzara el seu ús en, o prop, de parcs públics, infantils i jardins públics. Volem que el que s’està recomanant als ajuntaments i als seus treballadors municipals estiga regulat més enllà de les recomanacions, especialment una vegada desmostrats els seus efectes i per protegir la salut dels més vulnerables“, ha afegit.
Mulet ha manifestat que en els últims anys proliferen els usos de químics per fer funcions que tota la vida s’han fet seguint tècniques més tradicionals i sanes. “Un sobre abús pot estar afectant la nostra salut i la del planeta, a tenor dels estudis que anem coneixent i de la mortaldat que estan experimentant algunes espècies, pel que hem d’aplicar el sentit comú en tot allò que fem des de les institucions“, ha conclòs.