Cultura incoa bé d’interés cultural al ‘Cabildo’ de Sax

1200px-Sax._Ermita_de_San_Blas

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha iniciat el tràmit per a declarar bé d’interés cultural al ‘Cabildo’ de Sax.

El ‘Cabildo’ és una gran assemblea de veïns que es congrega tots els 26 de desembre als peus del castell i a la plaça de sant Blai, davant de la imatge del sant a la seua ermita, per a tractar les qüestions de les pròximes festes de sant Blai, una tradició que està documentada des de 1838. El ‘Cabildo’ és el pòrtic i antesala de les festes de Moros i Cristians en honor al seu patró, que se celebren de l’1 al 5 de febrer.

En l’assemblea popular es dirimeixen els assumptes del consell o municipi, acte que ha perdurat a la vila de Sax. En temps antics, cada veí tenia un vot d’intervenció i el ‘Cabildo’ tractava sobre tot tipus d’assumptes d’interés per al poble.

En l’actualitat, els veïns conserven el dret a exposar les seues idees sobre qualsevol qüestió presentada i a aportar totes les idees i opinions que creguen convenients sobre les festes de Moros i Cristians. També trien l’alcalde de festes, màxima autoritat “festera”, i donen la seua conformitat o no als comptes i pressupostos que presenta la Majordomia de sant Blai.

L’article 28 dels estatuts de la Majordomia de sant Blai diu: “El ‘Cabildo’ és una institució secular, típicament saixenca i “festera”, en què participen en assemblea tots els veïns de Sax que ho desitgen, per a rebre àmplia informació dels acords de la Majordomia de sant Blai i per a exercir el seu dret de participació quant a veu…”. És un consell o junta medieval obert que ha perdurat fins als nostres dies i que, com llavors, es convoca a toc de campana, “al so de la ‘campanica’ de sant Blai”.

Els participants en aquesta assemblea són l’alcalde, el rector, l’alcalde de festes i els capitans de comparses, que exerceixen rols que poden entroncar-se directament amb l’origen del ‘Cabildo’.

L’alcalde i el rector encarnen la màxima representació del consell municipal i del consell eclesiàstic en època municipal, respectivament. Per la seua banda, els capitans de comparses són càrrecs “festers” que, junt amb els de patge i sergent, són hereus directes de les companyies de milícies municipals que participaven en les salves d’arcabusseria des del segle XVI.

Quant a la participació de la Majordomia de sant Blai, els antecedents més llunyans dels actuals majordoms serien les persones que, des del primer terç del segle XVII, es van comprometre a dur a terme la festa de sant Blai.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.