El Centre del Carme augmenta un 140 % els seus visitants en 2017, amb 182.658 persones

• El centre de cultura contemporània ha rebut durant 2017 més del doble de visitants que en 2016
• S’han realitzat 30 exposicions amb la participació de 767 artistes i més de 300 activitats culturals entre trobades, concerts, tallers, projeccions i altres accions
• ‘L’Espai de Telles’ del Centre del Carme es consolida com a espai de referència per al públic familiar i infantil, reunint quasi 10.000 xiquetes i xiquets durant 2017
• El públic estranger representa el 36 % de les visites al centre amb 121 nacionalitats distintes

18.01.09 balance Centre del Carme 2017València El Centre del Carme Cultura Contemporània despedeix el 2017 amb un total de 182.658 visitants, la qual cosa suposa un increment del 140 % respecte a l’any anterior, més del doble que en 2016. De fet, al juny de 2017 el centre d’art valencià ja havia superat les xifres de tot el 2016. Una tendència que s’ha mantingut al llarg del segon semestre de l’any amb xifres rècord, com en els mesos d’octubre i desembre, amb 24.469 i 22.212 visites respectivament, en el cas de desembre quasi quatre vegades més que en el mateix mes de 2016.

El Centre del Carme ha augmentat els seus visitants en cada un dels mesos de 2017 respecte al 2016. Destaca així mateix l’últim trimestre de l’any en què ha rebut un total de 63.944 visitants.

Aquestes xifres posen de manifest el respatler del públic al nou projecte per al Centre del Carme com a centre dedicat a la cultura contemporània. En total, el centre valencià ha acollit enguany 30 exposicions amb la participació de 767 artistes i més de 300 activitats culturals, entre trobades, concerts, tallers, projeccions i altres accions.

El seu director, José Luis Pérez Pont, va accedir al càrrec a l’abril de 2016 i els fruits d’aquest nou projecte han començat a veure’s en 2017. Va ser en el mes de febrer quan el centre valencià presentava la seua nova etapa amb l’exposició ‘Discursos premeditats’, composta pels fons d’art contemporani de la Col•lecció CAM que custodia el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA). L’exposició va rebre més de 30.000 visitants en dos mesos.

D’altra banda, al mes de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, es van inaugurar les exposicions resultants de les primeres convocatòries públiques (‘Escletxes’, de producció i suport a la investigació; ‘V.O’ de comissariat, i ‘365 dies VLC’, de comissariat d’una sala del Centre del Carme durant un any) començant així un nou model de gestió per al centre d’art valencià.

Prèviament, al novembre de 2016, va obrir les seues portes l’‛Espai de Telles’, el primer espai permanent dedicat a la primera infància en un centre d’art espanyol. La nova sala d’experimentació per a bebés, de 0 a 3 anys, ha influït també en el perfil del públic visitant al Centre del Carme, que està format cada vegada per més famílies que s’acosten al centre d’art atretes per aquest espai que reforça la funció quotidiana dels llocs de la cultura. Quasi 10.000 xiquetes i xiquets l’han disfrutat al llarg d’aquest any.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha expressat el seu agraïment per la resposta del públic i dels agents culturals actius i ha manifestat que “treballem per a prestar un servei públic de qualitat, a l’altura de les necessitats d’una societat que requereix urgentment trobar en la cultura i en el coneixement eines útils per a la construcció de nous trajectes personals i col•lectius. El Centre del Carme és ara un espai d’agitació cultural posat a disposició de la ciutadania, amb la complicitat del sector cultural. Un lloc en què la vida quotidiana convergeix amb la cultura viva”.

Durant 2017 s’ha posat en marxa el model del nou Centre del Carme, renovant la seua imatge a tots els nivells: des de la seua gestió, el 80 % de la seua programació expositiva és el resultat de diferents convocatòries públiques, fins a la seua imatge corporativa amb una nova imatge gràfica i un nou lloc web, que ha rebut la visita de prop de 200.000 usuaris únics, així com activant la seua presència en xarxes socials, passant per la reorganització de les seues sales, donant sentit a cada un dels espais que componen aquest conjunt monumental, aprofitant tot el seu potencial.

Atenent les estadístiques, per gènere, un 53 % dels visitants al Centre del Carme són dones i un 47 %, homes. Quant a l’edat, s’observa una gran diversitat: amb un 59 % d’adults i un 13 % majors de 65 anys, destaca així mateix que el 21 % del seu públic són joves i més del 7 % són menors de 14 anys.

El programa d’educació i mediació ha dut a terme un paper molt important en el flux de nous públics. En aquest sentit, la xifra de participants en les activitats educatives del Centre del Carme supera els 9.500 assistents, i s’han fet un total de 240 accions.

Atractiu turístic

A la ingent activitat que ha generat el Centre del Carme, amb més de 300 activitats que han dinamitzat la vida cultural de la ciutat, no és menyspreable la rellevància patrimonial que constitueix l’antic convent, un dels enclavaments més singulars de la Comunitat, amb elements representatius de l’arquitectura de distintes èpoques. El diàleg entre la creació contemporània i el monument històric li confereixen un interessant atractiu turístic.

D’aquesta manera, una altra de les xifres que crida especialment l’atenció és la cada vegada major afluència de públic estranger, que representa ja el 36 % de les visites, davant del 55 % de visitants procedents de la Comunitat Valenciana, que continua sent el conjunt més nombrós, i un 8 % de la resta de l’Estat espanyol.

Durant 2017 s’han registrat visitants de 121 nacionalitats distintes. Els italians són els visitants estrangers més nombrosos al Centre del Carme, amb un 19 %, seguit dels holandesos amb un 17 %, a més dels francesos, anglesos i alemanys, amb una destacada presència de públic procedent dels Estats Units i Rússia.

Un nou escenari

Com a centre de cultura contemporània el Centre del Carme s’ha obert a distintes manifestacions de la creació actual i ha donat cabuda a propostes que no comptaven fins al moment amb un espai específic per a desenvolupar-se, com la música experimental, el videoart, l’art urbà o l’art d’acció, que s’han sumat a altres activitats com el teatre en espais no convencionals o la dansa contemporània, a més de trobades de pensament, grups de lectura, xarrades i tallers.

Aquestes activitats, tant les vinculades amb exposicions com altres trobades, de caràcter educatiu o artístic, han suposat el 28 % dels visitants del Centre del Carme.

Així, el Centre del Carme s’ha convertit en un nou escenari que ha albergat diversos festivals o trobades, molts d’aquests de caràcter internacional, la qual cosa ha permés que es donara a conéixer i que s’obrira a nous públics i experiències culturals.

En aquest sentit destaquen el Festival Internacional de Música Contemporània ENSEMS, el Festival Nits d’Aielo i Art, el Festival Musiques de Nova Creació o el Deleste, quant a música; quant a l’àmbit audiovisual, el festival Cinema Jove, Docs o el Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, a més del festival internacional de videocreació ‘Under de subsubway vídeo art night’; en arts escèniques, el festival Tercera Setmana o el Cicle Migrats, i com a trobades de pensament el Pechakucha Night València o Tedx València Ciutat Vella, entre altres, a més dels festivals d’arts visuals Intramurs i Ciutat Vella Oberta. Destaca així mateix el programa artístic en defensa dels drets dels animals i que ha tancat l’any, ‘València Capital Animal’.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.