El Consorci de Museus uneix art i literatura per a celebrar el 9 d’Octubre

•    El Centre del Carme acull una lectura poètica sobre Miguel Hernández  i Vicent Andrés Estellés, i el Palau de la Generalitat exhibeix el  retrat de Blasco Ibáñez d’Antonio Fillol, entre altres activitats
•    La institució museística anuncia una exposició per a finals d’any  sobre Hernández i Estellés

Detalle retrato Vicente Blasco IbanyezValència (05.10.2017). La poesia de Miguel Hernández i Vicent Andrés  Estellés és indissociable del moment històric que van viure i de la  seua implicació social. Dos moments històrics van ser especialment  conflictius en l’àmbit social, i fèrtils en el cultural: la València  Capital de la República (1936-1937) i la València de la Transició  (1976-1981). Moments que, necessàriament van condicionar la forma de  fer de tots dos poetes i en els quals, a més, es produeix, com a  resultat d’una dificultat històrica, una efervescència cultural que  sorgeix acompanyada d’una reflexió sobre el valor social de la  cultura, i sobre el lloc i les possibilitats ‘polítiques’ de l’art i  la literatura.
“Des d’aquestes consideracions parteix l’exposició que prepara el  Consorci de Museus per a final d’any, impulsada per la Direcció  general de Política Lingüística i Gestió de Multilingüisme, una mostra  que pretén ser el nostre particular homenatge a la figura de tots dos  autors des d’una perspectiva artística”, segons el director del  Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont.
Amb motiu de la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana, el  pròxim 9 d’octubre, el Centre del Carme, que obrirà excepcionalment en  dilluns, amb el seu horari habitual d’11.00 a 21.00 hores, acollirà un  recital poètic dedicat als dos poetes.
Es tracta d’un recorregut amb veu cantada, veu recitada i guitarra,  per l’obra de Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés. Un espectacle  on els versos s’imbriquen i dialoguen recorrent alguns temes i motius  que connecten la poesia d’ambdós autors.
El recital ‘Cançons de bressol, amor i lluita / Miguel Hernández i  Vicent Andrés Estellés’ serà oferit per la formació Oh, Foll Amor!,  grup de l’Horta Nord fundat el 1997.
Exposició Blasco Ibáñez i Antonio Fillol
Fins al pròxim 22 d’octubre es pot veure al Palau de la Generalitat  l’exposició ‘Vicente Blasco Ibáñez i Antonio Fillol’, amb motiu del  150 aniversari del naixement de l’escriptor.
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de la  Generalitat Valenciana (IVCR+i) ha restaurat l’oli ‘Retrat de Vicente  Blasco Ibáñez’, d’Antonio Fillol, que mostra l’escriptor en plena  redacció de la seua novel•la ‘Entre naranjos’, en la intimitat, fruit  de l’estreta amistat personal i afinitat que els va unir des del 1897  fins al 1903, i que els feia compartir amics, ideologia política i  molts aspectes comuns en la seua forma d’entendre la vida.

Després de la restauració de l’obra, el Consorci de Museus de la  Comunitat Valenciana l’exposa juntament amb fotografies de l’època i  documents originals de les il•lustracions que Fillol va realitzar per  a l’edició de “La barraca” del 1901 i 1903, així com el manuscrit  original de la primera traducció al valencià inèdita de “A l’ombra  dels taronjers”, realitzada per Miquel Duran i Tortajada el 1926.

Altres activitats
La vespra del Dia de la Comunitat, el diumenge 8 d’octubre, el Centre  del Carme acollirà el Dia del Cant Valencià d’Estil, un acte que es  realitza cada any des del 1998 a València i que recorrerà la ciutat  des de les 17.30 hores i es clausurarà al claustre gòtic del Centre de  Cultura Contemporània. A més, al llarg del tot el cap de setmana, la  tenda del Centre del Carme oferirà catàlegs d’exposicions a preus  reduïts.
Al mateix temps, el Consorci de Museus aprofitarà la commemoració per  a inaugurar dissabte que ve, 7 d’octubre, l”Espai de Telles’ a  l’Espai d’Art Contemporani de Castelló. D’aquesta forma fa extensiva  aquesta iniciativa innovadora en l’àmbit de l’educació artística que  ja es pot gaudir al Centre del Carme de València i al Museu de Belles  Arts d’Alacant, i quedarà aquest espai permanent per a bebés a la  disposició de castellonencs, valencians i alacantins.

D’altra banda el Consorci de Museus inaugurava fa uns dies l’exposició  ‘La deriva d’un gest postromàntic’, que es podrà veure a la Llotja del  Peix d’Alacant fins al pròxim 26 de novembre. L’exposició de l’artista  valencià Hugo Martínez-Tormo submergeix el visitant en la problemàtica  de la contaminació dels oceans, a través de diverses instal•lacions.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.