banner_990x90_EFE (1)

El govern valencià troba en un magatzem 375.000 llibres que la Generalitat acumulava sense donar-los cap tipus d’ús

L’administració autonòmica paga 4.500 euros a una empresa pel lloguer del magatzem dels llibres, molts dels quals “estan desfasats”

La Generalitat Valenciana ha fet una troballa literària sorprenent. El govern que presideix Ximo Puig ha comptabilitzar més de 375.000 llibres emmagatzemats i sense donar-los ús en una nau del polígon industrial de la localitat de Riba-roja del Túria per la qual l’administració autonòmica paga mensualment 4.500 euros. Segons ha denunciat aquest dimecres la Generalitat, l’abandonament d’aquests milers de llibres demostra “la política editorial erràtica i arbitrària” dels governs del PP, que ha permès que algunes d’aquestes publicacions es quedin “desfasades i descatalogades”.

Segons han explicat en roda de premsa els directors generals de Relacions amb les Corts,Antonio Torres, i d’Administració Local, Antoni Such, al voltant de 10.000 originals hauran de ser destruïts ja que molts d’ells són textos legals que estan descatalogats i desfasats perquè daten “de fa trenta anys, del principi de l’autonomia”, mentre que altres “estan podrint-se en el magatzem”.

Segons han explicat en una roda de premsa a les dependències de Presidència de la Generalitat, els llibres estan emmagatzemats en caixes i apilats en 900 palets en una nau situada al polígon de Riba-roja, per la qual la Generalitat paga des de fa dos anys una mensualitat de 4.500 euros a l’empresa Loginser, col·laboradora de Correos. El contracte amb aquesta societat finalitza el maig de 2016.

Entre els llibres emmagatzemats, corresponents a 2.100 títols, destaquen publicacions d’institucions públiques com l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), la Biblioteca Valenciana o diverses conselleries, com l’edició de 65.000 exemplars de receptes de cuina o 2.500 volums de l’obra completa de Xavier Casp. També figuren 1.500 llibres sobre Julio González, cadascun dels quals costa uns 300 euros, o vint números de la revista “Quaderns de l’IVAM”, el tiratge del qual d’entre 35.000 a 50.000 exemplars de cadascun dels números va costar més de 90.000 euros.

Antonio Torres ha dit que pot haver-hi irregularitats, ja que moltes de les obres emmagatzemades van ser adjudicades sense sotmetre’s a concurs públic i van ser editades fora del País Valencià. “Hem vist que no hi ha hagut una política clara en relació amb les publicacions de la Generalitat”, ha afirmat el director general de Relacions amb les Corts de la Generalitat Valenciana, qui considera que s’ha produït una política “completament arbitrària i qualsevol conselleria o organisme públic ha fet la publicació que ha volgut, sense tenir en compte cap tipus de criteris tècnics”.

Al seu judici, “el pitjor és que s’han publicat llibres per portar-los directament de la impremta al magatzem i durant anys aquí s’han quedat sense que serveixin” i, en molts d’ells “es veu que el llibre està directament relacionat amb la signatura de la introducció. Expresidents, exconsellers o exalts càrrecs, tots volen que el seu nom aparega i ja han complert l’objectiu”.

Torres ha avançat que es “canviarà totalment” la política de publicacions i edicions de la Generalitat, que estarà fonamentada en criteris estrictament tècnics i amb temes que interessen a la ciutadania i, per a això, s’activarà la comissió tècnica, formada per “tots els que tenen alguna cosa que veure amb les publicacions”.

Oferta a les biblioteques

Per la seva banda, Antoni Such ha explicat que s’han posat en contacte amb els 542 ajuntaments valencians per oferir-los lots de 60 llibres, valorats en 1.300 euros, perquè des de les biblioteques municipals puguin ser gaudits pels ciutadans. Fins al moment ja han tingut 244 peticions.

També es distribuiran alguns dels llibres emmagatzemats en les llibreries ‘Llig’ de la Generalitat situades a Castelló, València i Alacant i en el seu servei virtual.

Torres ha destacat especialment els 65.000 exemplars de llibres sobre receptes de cuina signats per la llavors consellera d’Agricultura, María Angels Ramón-Llin.

En el magatzem també han estat oposats més de 50.000 exemplars d’uns quaderns de bones pràctiques per al metall o la joguina, 5.700 exemplars d’un llibre sobre la pel·lícula “Benvingut *Mister Marshall”, 7.500 exemplars del “ja obsolet” Estatut bàsic de l’ocupació pública o més de 12.000 mapes d’infraestructures de transports de la Comunitat.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.